Bayernu je bilo previše da ga plati 10 miliona eura, ali to je bila investicija decenije

Kako je kupljen Joshua Kimmich?

Bayernu je bilo previše da ga plati 10 miliona eura, ali to je bila investicija decenije

E. Škorić

Bivši sportski direktor Bayerna Michael Reschke objasnio je kako su u klubu doveli Joshuu Kimmicha.

Sa 26 godina je Kimmich jedan od najboljih veznjaka u svijetu nogometa i jedan od glavnih igrača u redovima aktuelnog njemačkog i evropskog prvaka. Od njega se puno očekuje i večeras u Parizu, gdje će Bavarci težiti pobjedi i plasmanu u polufinale Lige prvaka uprkos 3:2 porazu u prvom meču.

Kimmich je na putu do uspjeha prošao sve omladinske kategorije njemačke reprezentacije, bio na probi u Stuttgartu, a igrao i u 3. ligi za Leipzig. Njegov talent otkrio je bivši sportski direktor Bayerna Michael Reschke, koji je i najviše inzistirao na potpisivanju ovog nogometaša.

Bilo je to nakon U19 Evropskog prvenstva 2014. godine, kada je Kimmich još igrao u trećoj ligi za Leipzig, koji je tada lutao po nižim rangovima. Tada ga je prvo doveo Stuttgart, a onda je za oko 10 miliona eura u ljeto 2015. godine potpisao za Bayern, koji najprije nije bio spreman da plati 10 miliona eura.

Karl-Heinz Rummenigge je govorio da je to previše novca, u klubu su bili izuzetno skeptični, ali im je Reschke kazao da je to ništa za igrača koji će godinama biti glavna uzdanica Bayerna. Tada je djelovao preoptimistično, no bio je u pravu.

Reschke također kaže da je Pep Guardiola bio jako važan za Kimmichov razvoj.

"On mu je davao najbolje savjete, koristio ga na raznim pozicijama, iz njega je izvlačio maksimum", prepričava nekadašnji sportski direktor Bavaraca.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Dolazak Carla Ancelottija nije poremetio planove, budući da je i Italijan davao dosta prilika Kimmichu u veznom redu. Kako su se treneri mijenjali, Kimmich je bio sve bolji i bolji, a vrhunac je doživio kod Hansija Flicka.

Ove sezone je u 32 utakmice dao četiri gola i upisao čak 14 asistencija, te je jedan od najvažnijih igrača jednog od najdominantnijih evropskih timova.

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

dinass
Odlican igrac i u ofanzivi i defanzivi a kondiciono bezprijekoran
10 0
bavarac28
To je nasljednik Lahma!!
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti