Baždarević: Vratio bih se kući

Mehmed Baždarević o regionalnoj ligi

Baždarević: Vratio bih se kući

Zahuktalo se i povratka nema. Svakim novim danom javi se neko novo veliko, nogometno ime koje je za regionalnu ligu. Svjesni da nam nogomet ili fudbal idu u pogrešnom pravcu, regionalnu ligu zagovaraju oni koji žive od ovog sporta.

Jedan od naših najboljih igrača svih vremena Mehmed Baždarević, u intervjuu za srbijanski list Alo, najavio je kako bi u trenutku formiranja regionalne lige istog momenta napustio Francusku i vratio se u BiH.

“Kada bi zaista zaživjela takva liga, u mom slučaju bi emocije pobijedile novac. Momentalno bih napustio Francusku i vratio bih se u otadžbinu. Ne sumnjam da bih lako pronašao angažman”, rekla je legendarna desetka Plavih s Grbavice.

Iako živi u Francuskoj dugo godina, Meša redovno prati sva sportska, posebno nogometna, dešavanja na prostoru bivše nam zajedničke države. Upoznat je s pokretanjem ideje o regionalnoj ligi.

“Čuo sam i radujem se tome. To je, nadam se, prvi korak ka oživljavanju fudbala na prostoru bivše Jugoslavije. I ranije sam pričao, a i sada ću ponoviti, da je jedino zajednička liga spas za klupski fudbal u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Sloveniji i Crnoj Gori”, kaže Meša.

Većina onih koji se bave ovim sportom zagovaraju ovu ligu, mada ima i pojedinaca koji su protiv. Ali, Baždarević je veliki optimista po pitanju ove lige.

“Regionalna liga bi donijela mnogo više dobrog nego lošeg. Počev od kvaliteta fudbala, preko neizvjesnosti i punijih tribina do sponzora. Naravno, sve ovo podrazumjeva da UEFA prihvati novo takmičenje i dozvoli klubovima izlazak u Evropu”.

Naravno, ima i onih koji ne podržavaju ovu ideju, poput Vladana Lukića ili Dejana Savićevića. Klubovi i savezi još uvijek nisu potpuno složni po ovom pitanju. Meša ne vidi u tome nikakav problem.

“Koga nema, bez njega se može! Znam da je Dejo Savićević protivnik zajedničke lige. Međutim, Crnu Goru ne čini jedan Savićević, za nešto se valjda pitaju i klubovi, prije svih Budućnost”, kaže Baždarević.

Što se tiče nekadašnje velike četvorke tu je situacija malo komplikovana. Hajduk je za, Dinamo, iako je Mamić prvi potegao ovo pitanje, zasad je protiv, dok je ista situacija i u Beogradu. Partizan je apsolutno za, dok u Zvezdi nisu baš voljni za igranje ove lige.

“Ne znam zašto je Vladan Lukić protiv zajedničke lige, kada je i on, poput mene, imao priliku da osjeti moć takvog takmičenja. Predsjednik Crvene zvezde mora da zna da u Sloveniji i Bosni ima više zvezdaša nego po nekim gradovima u Srbiji u kojima se igraju prvenstvene utakmice. Ovim putem pozivam Lukića da se predomisli i kaže „da“ regionalnoj ligi”, poručio je Baždarević Lukiću koji je nekoliko puta istakao kako Zvezda nije za ovu ligu.

Baždarević ima jasnu viziju i kako bi ta buduća liga uzgledala, kako bi klubovi ulazili u nju, te koliki broj klubova bi brojala eventualna regionalna liga.

“Tu bi trebalo da igraju najbolji iz domaćih takmičenja. U početku bi bio idealan broj od 12 do 14 klubova, a poslje bi mogao i da poraste. Pa zar ne bi bilo lijepo vidjeti tabelu na kojoj se nalaze Zvezda, Partizan, Dinamo, Hajduk, Željezničar, Sarajevo, Vojvodina, Vardar, Čelik, Olimpija, Velež, Budućnost...”, kaže Baždarević.

Oni koji su protiv lige, kao glavnu prepreku istoj smatraju sigurnost na stadionima. Međutim, Baždarević dijeli mišljenje trenera Zrinjskog Dragana Jovića koji je nedavno rekao kako to nije problem koji se ne može riješiti.

“Svakoj utakmici francuskog šampionata prisustvuje oko 2.000 policajaca. Ne vidim zašto ih ne bi bilo toliko i na mečevima regionalne lige, kada, hvala Bogu, svi imaju dobru policiju. Bezbjednost je rješivo pitanje. Uostalom, za sve ove godine nisam čuo da se desio nijedan incident u košarkaškoj NLB ligi”, zaključio je Mehmed Baždarević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.