"Baždareviću sam bio zanimljiv, nadam se da ću i Prosinečkom"
(Foto: CS Universitatea Craiova)

Ivan Martić se nada da bi uskoro mogao zaigrati za BiH

"Baždareviću sam bio zanimljiv, nadam se da ću i Prosinečkom" · Intervju

Nema baš puno kvalitetnih defanzivaca koje bi selektor Robert Prosinečki mogao uvrstiti barem u neki širi krug za naredne reprezentativne akcije.

Možda njemačkom, italijanskom ili engleskom selektoru nije teško u širokoj lepezi kvalitetnih igrača pronaći adekvatne za svoj tim, ali Prosinečkom to dakako teže ide. Posebno 'tanka' je pozicija desnog beka, a Zmajevi još od Mujdže traže dugoročno rješenje. Potencijalni kandidat za popunjavanje te rupe je i Ivan Martić, koji igra u dresu rumunske Craiove, koja se ove sezone bori za titulu i Kup.

Martić (27) je svojevremeno kao igrač Verone bio u ozbiljnim planovima bivšeg selektora Mehmeda Baždarevića, ali ipak nije dobio poziv. Mada, obzirom na to kako igra u posljednje vrijeme, ni sam ne isključuje mogućnost da ga jednog dana iznenadi poziv novog selektora.

Prije nego što smo došli do teme "reprezentacija BiH", razgovarali smo o Craiovi čiji je Martić član od ljeta 2017. godine. Imao je samo riječi hvale za ovaj rumunski klub. 

Nekoliko mjeseci ste već u Rumuniji. Kako danas gledate na sam transfer u Craiovu?

"Gledam sasvim pozitivno na taj transfer. Rumunska liga je na jednom dobrom nivou, klub također, a što je najbitnije igram redovno i stvarno mogu da budem prezadovoljan kako se stvari odvijaju", bile su riječi 27-godišnjeg Ivana Martića na početku razgovora za SportSport.ba.

Otkud u Rumuniji? Koliko ste ranije poznavali ligu, klubove...?

"Nakon što sam napustio Rijeku imao sam nekoliko opcija na stolu, različite lige su bile u pitanju, ali, eto, odlučio sam se na kraju za nešto što je u tom momentu meni bilo nepoznato. Presudilo je to što sam poznavao trenera, jer je i on ranije bio u Italiji kao i ja, a vjerovao sam da je Craiova ujedno sredina u kojoj ću moći da se dokažem na pravi način. O ligi i klubovima unutar nje nisam mnogo znao, znao sam samo za Cluj i Steauu."

Šta možete reći o svom klubu? Je li Craiova po kvalitetu odmah iza Cluja i Steaue?

"Trenutno se borimo za šampionsku titulu, tako da bih radije rekao da smo po kvalitetu među najbolje tri momčadi. Imamo vrhunski stadion koji prima 30.000 gledalaca, prilično je ispunjen na svakoj utakmici i stvarno igrati u takvom ambijentu je nešto neprocjenjivo. Uvijek imamo tog dvanaestog igrača. Dobar je klub, nema se šta puno reći. Idu nas i rezultati, tako da se ovdje osjećam vrlo dobro."

Do kraja sezone čeka vas borba za titulu, a uz naslov prvaka 'ganjate' i Kup...

"Biće teško i neizvjesno do samog kraja. Imamo dobre šanse, međutim znate kakav je fudbal - nikada ne možete ništa predvidjeti. Uz malo sreće možemo osvojiti puno bodova i na kraju završiti u vrhu, ali koliko nam je bitno prvenstvo, toliko je bitan i Kup. U polufinalu smo trenutno, za nadati se da ćemo osvojiti barem jedan trofej."

A život u Rumuniji?

"Život se razlikuje od, recimo, Hrvatske gdje sam prethodno igrao. Razlikuju se kultura i ljudi, ali ovdje sam došao da igram fudbal, da odradim što bolje ovu sezonu, tako da se mnogo i ne opterećujem ostalim stvarima. Znate kakav je život nas fudbalera, treninzi, odmor... I nema se mnogo vremena za neke ostale stvari."

Imate li neke ponude? Želite li ostati u Rumuniji, ili razmišljate o novom izazovu?

"O tim stvarima inače ne pričam sa svojim agentom. Volim da sam maksimalno koncetrisan na sezonu, da sam fokusiran na treninge i utakmice, a šta će biti na kraju sezone tek ćemo vidjeti. Zato imam i agenta, neka on razmišlja o tome, a ja ću raditi svoj dio posla. No, svakako da postoji želja da jednog dana oprobam nove izazove."

Kako gledate na svoju dosadašnju karijeru? Igranje u Serie A je sigurno bilo nešto neprocjenjivo.

"Sve je počelo u Švicarskoj, sa St. Gallenom sam igrao u najjačem tamošnjem rangu, a dobre igre na kraju su mi donijele transfer u Serie A, što je za mene bilo vrhunsko iskustvo. Igrao sam protiv nekih od najboljih fudbalera današnjice... Želja mi je da se jednog dana ponovo vratim na taj nivo. Igrao sam kasnije u Serie B za Speziju, i tu mi je bilo lijepo, a pogotovo u Rijeci s kojom sam osvojio i prvenstvo i Kup. Kad se osvrnem na dosadašnju karijeru, bilo je stvarno dobrih trenutaka."

U tom periodu ste imali i kontakt sa bivšim selektorom BiH Mehmedom Baždarevićem. Želio vas je vidjeti u reprezentaciji...

"Da, bili smo u kontaktu. Pitao me je da li bi želio da igram za BiH, bez razmišljanja sam odgovorio da sam spreman za to i da mi je to želja, ali nažalost na kraju nisam poziv dočekao. Uslijedile su povrede i još neki problemi..."

Mjesto desnog beka i danas je deficitarno u BiH. Sigurno niste odustali od namjere da igrate za BiH.

"Vidim se na toj poziciji, volio bih da dobijem priliku i pokažem da vrijedim, ali nisam ja taj koji o tome odlučuje. S moje strane postoji želja. Već neko vrijeme igram na dobrom nivou, pružam dobre partije i sve mi to daje za pravo da se nadam."

Kako danas gledate na reprezentaciju BiH?

"Pratim reprezentaciju već dugo, gledam utakmice i upućen sam u sve. Imamo stvarno kvalitetnu momčad, dovoljno je samo vidjeti kako igraju Edin Džeko, Miralem Pjanić, Sead Kolašinac, Edin Višća... U posljednje vrijeme nam je nedostajalo malo i sreće, no s novim selektorom možda stvari krenu nabolje. Bila bi velika stvar ponovo igrati na jednom velikom takmičenju."

Prosinečki?

"O njemu ne treba trošiti riječi. Kao igrač je bio fenomenalan, to su mi dok sam bio mlađi govorili najbliži, a i kao trener je krenuo u pravom smjeru. Drago mi je što je dobio šansu da vodi BiH i vjerujem da će izvući maksimum od svih igrača, jer mu je već u Azerbejdžanu nešto takvo pošlo za rukom."

A odakle su zapravo Martići? Koliko često dolazite u BiH?

"Ja sam rođen u Švicarskoj, tu sam odrastao, ali vezu sa BiH nisam nikada izgubio. Moji roditelji su inače iz Dervente, trudim se da tamo idem barem jednom godišnje, no teško je uz sve obaveze koje nosi profesionalni fudbal", kazao je Martić na kraju razgovora.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi