Begić: Razgovarali smo s Papetom, nismo još sve usaglasili

Nakon SP-a će se znati ostaje li Sušić selektor

Begić: Razgovarali smo s Papetom, nismo još sve usaglasili

Predsjednik Nogometnog saveza BiH Elvedin Begić u intervjuu za SportSport.ba govorio je o aktivnostima našeg Saveza, te brojnim drugim stvarima.

"Ne bih ovo nazvao avanturom. Ovo je veliki projekat, ne samo za Savez, već i za Bosnu i Hercegovinu. Ovo je nešto zaista veliko za sve nas zajedno. O učinku same ekipe vjerovatno seletkor Sušić ima puno više da kaže i on je zadužen za struku. Ja sam bio zadužen  da se brinem za  logistiku, pripreme... Mogu biti zadovoljan jer nam je ovo prvi izlazak na jedno ovako veliko takmičenje i da nismo imali iskustvo,  pa reći ću i adekvatnog kadra. Iz ovog svega treba izvući pouku", kazao je Begić za SportSport.ba.

Kako ste zadovoljni sa prve dvije utakmice?

"Ako želite baš moj komentar za ove prve dvije utakmice, moramo se svi složiti da se nismo obrukali, što je najvažnije i osim tog sportskog dijela, očito nam treba malo sreće i da nas mimoiđu sudijske  greške. To su faktori koji su itekako utjecali na današnje raspoloženje. Danas bi se imali još nečemu nadati. Iako smo zacrtali cilj da prođemo u drugi krug, mogu reći da je bod u meču s Nigerijom bio realan, ali eto opet možemo biti zadovoljni".

Da li je Savez sam izašao u susret medijima na vlastitu incijativu ili ipak postoji nešto što FIFA nalaže?

"Nema ništa što nalaže FIFA, ipak je to odnos Saveza s medijima. Još u Sarajevu smo u nekim razgovorima izrazili želju i spremnost da pomognemo onoliko koliko možemo svim medijima, pa čak i svim Bosancima i Hercegovcima koji se nađu ovdje jer je ovo velika zemlja i postoji puno problema. Nadam se da smo svoje obećanje ispunili".

Pojedinci su nezadovoljni radom medija u Brazilu. Vaš komentar?

"Ne bih razgovarao o pojedinačnim razmišljanima. Kao NFSBiH težimo da imamo dobru saradnju na jednoj ravnopravnoj osnovi jer smatramo da su svi mediji dio nas i da su neophodni pokretač da bi mi bolje radili i na kraju ispunili svoju zadaću. U tom smislu možemo biti zadovoljni, pa i sa kritikama. Uvijek sam spreman upustiti se u javnu diskusiju o svim stvarima".

Pojavila se inforamcija da smo jedina reprezentacija koja nema psihologa i kondicionog trenera u Brazilu. Čija je to odluka?

"Ne možemo razgovarati da je to odluka ovoga ili onoga. U pripremama oko odlaska na SP održali smo niz sastanaka i sa stručnim štabom i u okviru administracije i željeli smo koristiti iskustva drugih, prvoshodno naših susjeda Hrvatske i Srbije koji su imali priliku da igraju na ovim prvenstvima. Između ostalog smo imali na spisku i kondicionog trenera i psihologa itd... i ponudili smo selektoru da se izjasni da li to zaista treba našoj reprezentaciji. Na kraju je konstatovano da nije neophdno".

Selektoru ističe ugovor

"Ugovor selektora Sušića ističe poslije ovog SP-a. Razgovarali smo više puta u Sarajevu sa izraženom željom i spremnošću da nastavimo saradnju. Pape je imao fascinantnu igračku karijeru. Danas, kada se nalazimo na Svjetskom prvesntvu, činjenica je da je jedini on kao seletor uspio da ovu ekipu dovede na ovakvo takmičenje. Imamo želju da nastavimo saradnju i Sušić je izrazio želju. Razgovarali smo o nekim elementima ugovora i nije sve usaglašeno. Kada se završi SP, sjest ćemo i definitivne odluke zajednički donijeti".

Postoji li pravilnik o tome kako se igrači trebaju ponašati onda kada su u opremi Nogometnog saveza BiH?

"Nažalost ne postoji taj pravilnik. Puno stvari u NFSBiH još uvijek ne postoji. Imamo puno problema. Moramo biti svjesni te činjenice. Ako se vratimo tri godine unazad, znamo gdje smo bili. Isto tako, za ove tri godine smo puno napravili i u tom organizacijskom smislu i u smislu administracije, ali imamo nedostataka. Moramo u budućnosti poraditi o tim pravilima ponašanja"

Bliži se kvalifikacijski ciklus za Euro 2016. godine...

"Kao predsjednik ne mogu puno raditi u igračkom smislu. Moje je da napravim prvi korak - izbor stručnog štabai i selektora, a ostalo ostavljamo struci.

Savez isplatio igračima premije za Svjetsko prvenstvo i prije vremena? 

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Nije tačna ta informacija. I mene tako zateku neke inforamcije. Istina je da je Savez isplatio 50 posto zaostalih premijera od kvalifikacija".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije