Belgija odbranila titulu

Prvenstvo dijaspore BiH u malom fudbalu

Belgija odbranila titulu

Adnan Beganović

Sedmo svjetsko prvenstvo bosanskohercegovačke dijaspore u malom fudbalu, u organizaciji Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine, održano je proteklog vikenda u Luksemburgu.

Novi stari šampion bh. dijaspore je odlična ekipa Belgije koja je u finalu tjesnim rezultatom 1:0 savladala izuzetno kvalitetnu selekciju naših Amerikanaca. Bronzana medalja pripala je mladom timu Austrije koji su u borbi za treće mjesto rezultatom 2:0 savladali selekciju Švedske.

Inače sve je počelo u petak svečanim izvlačenjem grupa koje su sačinjavali timovi Belgije, Norveške, Amerike, Engleske, Česke, Danske, Njemačke, Švicarske, Nizozemske, Francuske, Luksemburga, Slovenije, Austrije i Švedske, nažlost u zadnji čas zbog situacije sa avio prevozom otkazali su timovi Kanade i Italije.

Nakon grupnog takmičenja u četvrtfinale su se plasirale ekipe Amerike, Francuske, Danske, Austrije, Švedske, Engleske, Belgije i Nizozemske, a do kraja u igri su ostale Četiri prvoplasirane ekipe.

U polufinalu Amerika je nakon izvođenja penala savladala Austriju jer je u regularnom toku meč završen rezultatom 1:1, dok je Belgija opet veoma tjesnim rezultatom 2:1 pobijedila Švedsku. Preko 800 prisutnih gledalca burnim aplauzom nagradilo je nepobjedivu ekipu Belgije koji su znali tu radost podijeliti sa svojim navijačima.

Na večernjoj zabavi urućene su ekipne nagrade i prizananja najboljima. Za najboljeg igrača na prvenstvu proglasen je Almir Duric iz čampionske ekipe Belgije, a  njemu je pored pehara pripala avionska karta dar BH Airlensa. Najbolji golman bio je Ilfan Kudić iz selekcije Amerike kome je golmanski dres dar načeg reprenzentativca Asmira Begovića uručio njegov otac Amir, najviše golova dao je Sonny Karllson iz Švedske i njega je svojim dresom nagradio naš reprenzentativac Miralem Pjanić. Specijalni pehar za najmlađeg učesnika pripao je Eldinu Hodžicu iz tima Austrije.

Pehar za fer play otisao je u Česku. Dresovima i loptom naseg Miralem Pjanića nagrađeni su i Isa Bademaj golman Engleske, Musto Šehić najstariji volonter iz Luksemburga, te Damir Karić najvjerniji navijač koji je prisustvovao na svim dosadašnjim takmičenjima. Sportska oprema dar naseg Saše Papca pripala je Ibrahimu Omeroviću iz Luksemburga. Fudbaleri Švedske specijalnim darom nagradili su legendarnog Muradifa Durića iz tima Belgije za fer igru i korektno ponašanje tokom svih ovih godina. Sva ova priznanja uručili su članovi G.O. SSDBIH i gosti naši konzluli Haris Halilovic iz bh. konzulata u Stuttgartu i Mirza Husic iz bh. ambasade u Briselu.

Domaćin takmičenja, Zajednica bh. klubova u Luksemburgu učinila je sve da ovo takmičenje prođe u najboljem redu i za to im treba odati specijalno priznanje. Na kraju šta reći osim da je opet pobijedila Bosna i Hercegovina jer ova smotra mladosti i druženja je pokazala da ma gdje god se nalazili, ipak, ostajemo ono što jesmo Bosanci i Hercegovci.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije