Benfica preko Zenita do četvrtfinala

Liga prvaka

Benfica preko Zenita do četvrtfinala

Midhat Šljivak

Fudbaleri portugalske Benfice plasirali su se u četvrtinu finala Lige prvaka nakon što su večeras u Lisabonu u uzvratnom susretu savladali Zenit iz St. Petersbourga rezultatom 2:0.

Benfica je od samog starta krenula ka golu Zenita, a prvu zbiljniju priliku propustio je Bruno Cesar u 15. minuti, no njegov odličan udarac brani Malafeev. Lijepu priliku je u 19. minuti imao i Maxi Periera, ali njegov šut je bio neprecizan. Prvo poluvrijeme proteklo je u veoma nezanimljivoj igri sa dosta izležavanja po terenu, te dosta prekida.

Zenit je mogao do vodstva u 43- minuti kada je poigravanje golmana Benfica Artura umalo iskoristio Shirokov, no Artur se za grešku iskupio sjajnom odbranom. Ipak, Benfica u sudijsko nadoknadi prvog poluvremena dolazi do vodstva. Nakon što je Malafeev fantastično odbranio  udarac Witsela sa pet metara, lopta se vratila belgijskom reprezentativcu koji sjajno petom dodaje do Maxi Pereire, a ovome nije bilo teško da pogodi mrežu Zenita sa svega nekoliko metara.

U nastavku susreta mnogo bolja utakmica. Prvu veliku priliku imali su ponovo domaći fudbaleri u 56. minuti, kada Jardel glavom ne pogađa mrežu Malafeeva. Potom je usljedio nešto mirniji tok utakmice, a onda u 70. minuti stopostotna prilika za Cardoza. Napadač Benfice je sam izašao pred Malafeeva, no njegov udarac završava tik pored desne stative.

Cardozo pet minuta nakon ove prilike ima još jednu veoma dobru priliku. Odlično je šutirao sa dvadesetak metara, no njegov udarac je odbranio Malaeev. Sa druge strane Zenit konkretnih prilika nije imao do 83. minute. Pokušao je Bruno Alves dalekometnim šutem, ali pravo u golmana Artura. Zenit je vrlo loše napadao, te do kraja utakmice nisu stvorili niti jednu ozbiljniju priliku pred golom Benfice.

Sve dileme oko prolaska riješio je Nelson Oliveira golom u 93. minuti utakmice, nakon sjajnog kontranapada.

Na kraju portugalski predstavnik sasvim zaluženo prolazi među osam najboljih ekipa u Ligi prvaka

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.