Bez Terzića, Doborca i Toromanovića

Prije Makedonije trojka u kafani do 5 ujutro

Bez Terzića, Doborca i Toromanovića

A. Beganović, foto: A. Balić

U prostorijama Ruzkometnog saveza Bosne i Hercegovine održana je press konferencija povodom predstojeći duela u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Srbiji.

Selektor Vojislav Rađa objavio je širi spisak od 27 igrača na koje će računati u dvomeču sa Estonijom (9. i 12. mart). Na spisku se nalaze sljedeći igrači: Enid Tahirović (Goppingen - Njemačka), Danijel Šarić (Barcelona – Španija), Nebojša Grahovac (Chambery - Francuska), Adnan Šabanović (Sloga Doboj - BiH), Benjamin Burić (Izviđač - BiH), Vukašin Stojanović (Aragon - Španija), Amir Čakić (Bosna BH Gas - BiH), Mirko Mikić (Borac - BiH), Adnan Jaškić (Zagreb- Hrvatska), Deni Velić (Nexe Našice - Hrvatska), Faruk Vražalić (Bosna BH Gas - BiH), Damir Delić (Goražde - BiH), Nikola Prce (Segunto - Španija), Marinko Kelečević (Ferencvarosi - Mađarska), Ante Kukrika (Esperance - Tunis), Igor Mandić (Prijedor - BiH), Edin Bašić (Chambery - Francuska), Adnan Harmandić (Wetzlar - Njemačka), Srđan Trivundža (Crvena zvezda - Srbija), Nikola Dokić (Sloga Doboj - BiH), Ivan Karačić (Borac - BiH), Marko Panić (Borac - BiH), Saša Đukić (Segunto - Španija), Kosta Savić (Bosna BH Gas - BiH), Senjamin Burić (Izviđač - BiH), Vladislav Veselinov (Kristianstad - Švedska) i Vladimir Vranješ (Borac- BiH).

"Odlučio sam se na ove igrače jer su mi potvrdili da će se odazvati ukoliko budu na užem spisku, na kojem će se nalaziti 16 igrača. Reprezentacija se okuplja 6. marta u Sarajevu. Odradićemo dva treninga, te 7. marta otputovati u Estoniju. Nadam se da ćemo dobiti ove dvije utakmice, te da ćemo juni i odlučujuće mečeve dočekati u boljoj atmosferi", rekao je selektor Vojislav Rađa.

Terzić, Doborac i Toromanović rekli ne nacionalnom timu

Na spisku od 27 igrača nema standardnih prvotimaca Mirsada Terzića, Damira Doborca i Muhameda Toromanovića, a zašto je to tako pokušao je objasniti selektor.

"Razlog zbog kojeg nisu na spisku je njihov lični odabir, a razlog zbog kojeg ih nisam pozvao za prijateljski duel je taj što su noć prije kvalifikacijskog duela sa Makedonijom ostali u jednoj sarajevskoj kafani do 5 sati. Razgovarao sam sa njima nakon toga i upozorio ih da neću tolerisati takvo ponašanje, međutim izgleda da nije urodilo plodom. Bili bi na spisku da su htjeli igrati, no oni ne žele i mi nikog nećemo moliti da igra za reprezentaciju. Terzić je u razgovoru sa sportskim direktorom Senjaninom Maglajlijom rekao da neće igrati dok sam ja selektor. Dakle, nije do mene, odnosno oni su tako izabraliu", rekao je Rađa.

Bilo je i hapšenja nakon baraž duela sa Mađarskom

Međutim, da ovo nisu jedini problemi koji su potresali našu rukometnu reprezentaciju, potvrđuju i riječi selektora Vojislava Rađe.

"Nije ovo prvi put da se dešavaju ove stvari, samo se prije šutilo. Znam da su se nakon baraž duela u Mađarskoj desile neke stvari koje se rijetko gdje dešavaju. Jedan igrač je uhapšen jer je pravio probleme u diskoteci. Sve se to skrivalo, no takvim stvarima moramo stati u kraj", govori Rađa.

Aktivnosti u Rukometnom savezu BiH

Rukometni savez Bosne i Hercegovine podnio je kandidaturu za organizaciju Svjetskog prvenstva 2013. godine za igrače do 21 godine. O domaćinu istog odlučivat će se na kongresu Svjetske rukometne federacije koji će se održati u Maroku od 2. do 5. maja. Povodom ovog čelnici našeg saveza imat će 15. februara sastanak sa predsjednikom IHF-a, a dva dana kasnije biće upriličen i sastanak sa predsjednikom holdinga Erste banke, te će se na istom razgovarati o Regionalnoj ligi. Treba istači da su i slovenski klubovi rekli da Regionalnoj ligi.

Tahirović ponovo na spisku, a u budućnosti trener golmana svih selekcija

Na spisku selektora Vojislava Rađe našao se i nekadašnji kapiten našeg nacionalnog tima, Enid Tahirović.

"Sa Enidom smo obavili razgovor i on je voljan pomoći. Mislim da će njegovo prisustvo biti od ogromnog značaja jer se radi o pozitivnoj ličnosti i momku koji mnogo može pomoći u strvaranju dobre atmosfere. Naša je ideja da on odradi još ove kvalifikacije, te da se nakon toga uključi u stručni štab i da radi sa golmanima svih selekcija", istakao je Rađa.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.