Bh. klupski fudbal je bolestan, doktori nemaju šta čekati

Lavina je pokrenuta

Bh. klupski fudbal je bolestan, doktori nemaju šta čekati

Adnan Beganović

"Za ideale ginu budale“, rekao je, između ostalog, fudbalski menadžer Sanel Klopić golmanu i kapitenu Olimpica Dejanu Bandoviću pokušavajući ga na taj način ubijediti da sebi uzme „cenera“ (10.000 KM), a da ne bude na visini zadatka na meču Metalleghea i Olimpica.

I ništa nije slagao Klopić, koji se u razgovoru predstavio kao drug trenera ekipe iz Jajca, Mate Neretljaka. Istina je da za ideale ginu budale, no namjerio se na pogrešnog. Iskusni 33-godišnji Bandović je „velikodušnu“ ponudu glatko odbio, a cijeli razgovor je snimio i upravo je taj snimaki pokrenuo jednu lavinu koja ne smije biti zaustavljena.

U bosanskohercegovačkom fudbalu se već godinama mnogo priča o namještanju utakmica, ali do sada, barem u javnost, nije procurio snimak razgovora na osnovu kojeg bi te priče dobile i svoj temelj. Uglavnom se o namještanju diskutovalo na društvenim mrežama, forumima ili u nekom kafiću uz koju pivu ili nešto žešće. 

Pravih dokaza o namještanju utakmica, ili pak ponudama za namještanje, nije bilo pa su i odgovorni za stanje u bosanskohercegovačkom klupskom fudbalu bili nemoćni.

Međutim, nakon objavljenog razgovora Klopića i Bandovića, alibija ne može i ne smije biti, a vremena za čekanje jednostavno nema. Odgovorna tijela Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine moraju hitno reagovati, proširiti istragu, a zašto ne i tražiti pomoć SIPA-e ili nekog drugog državnog organa.

To nije sve. Sa slučajem „Bandović i Klopić“ u krovnoj kući našeg fudbala odmah po završetku posljednje utakmice u sezoni treba se napraviti cjelovita analiza suđenja, koje je mnogo lošije nego u nekim prethodnim godinama, kao i analiza Lige 12 sa Ligom za prvaka i Ligom za ostanak.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Karte se moraju otvoriti i ne smije se zabijati glava u pijesak, a konstruktivnu ulogu u riješavanju nagomilanih problema moraju odigrati i klubovi koji su se do sada, u principu, za bolje sutra bh. fudbala borili samo kada su oni oštećeni, a kada su namjerno ili nenemajerno „pogurani“, njihove PR službe su ostajale nijeme. 

Sezona koja je na isteku, uz svu dobru volju odgovornih u koju ne sumnjamo, pokazala je mnogo nedostataka. Kvalitet fudbala se, iskreno, nije podigao, a usudili bismo se reći da je, i pored skraćenja lige, bh. elitno klupsko takmičenje iz godine u godinu sve manje kvalitetno. Uzimajući u obzir posljednju aferu vezanu za kupovinu utakmice, te mnoge sudijske previde, može se reći da ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu tekuću sezonu neće pamtiti po dobrom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi