Bičakčićevi u lovu na opstanak, Spahić u borbi za LP

Bundesliga, 32. kolo

Bičakčićevi u lovu na opstanak, Spahić u borbi za LP

Do okončanja 51. sezone njemačke Bundeslige preostala su još tri kola, a u igri je ostalo još devet bodova. Ovo je računica za sve one klubove kojima su bodovi potrebni, da li za izlazak u Evropu ili u borbi za opstanak u društvu najboljih njemačkih klubova.

Tri kola prije završetka prvenstva u kojem je šampion već odavno poznat, a isto tako gotovo sigurno će direktno u Ligu prvaka Borussia Dortmund sa drugog, te Schalke, našeg Seada Kolašinca sa trećeg mjesta. 

Spahić i Apotekari u borbi za Ligu šampiona
Najzanimljivija je borba za četvrtu poziciju koja vodi u kvalifikacije za grupnu fazu Lige prvaka, a nju trenutno drži ekipa Bayer Leverkusena, kojoj je svojim golovima u prošlom kolu jako bitne bodove donio kapiten fudbalske reprezentacije BiH, Emir Spahić. Glavni konkurent Spahićevim Apotekarima koji na svom kontu imaju 54 boda je ekipa Wolfsburga koja se očito ne želi zadovoljiti mjestom koje vodi u Europa ligu, obzirom da su im kvalifikacije za Ligu prvaka "udaljene" trenutno samo jedan bod.

Interesantno će biti pratiti i borbu za poziciju broj šest koju trenutno drži Borussia M'gladbach, koja ima dva boda više od sedmoplasiranog Augsburga. Lucien Favre od dolaska na mjesto trenera ekipe iz Gladbacha zadao je svom timu uspješan kurs putovanja po evropskim destinacijama, pa će ova borba biti itekako zanimljiva do posljednjeg kola.

Najzanimljivija biće svakako borba za opstanak u društvu najboljih njemačkih klubova. Najmanje šansi za opstanak gledajući trenutno stanje na tabeli ima ekipa Eintracht Braunschweiga, tima za koji nastupaju bh. reprezentativac Ermin Bičakčić i njegov nekadašnji reprezentativni kolega Damir Vrančić. Tim Torstena Lieberknechta prošle sezone je bio najveće iznenađenje u Cvajti, ali svega 28 postignutih golova i 25 osvojenih poena, teško da mogu biti neki veliki garant Lavovima da u posljednja tri kola mogu izboriti opstanak, ili makar doigravanje za opstanak u ligi.

Niti Nürnberg nije u ništa boljoj situaciji, samo bod više imaju od "fenjeraš", pa ih njih očekuje teška bitka da sačuvaju bundesligaški status.

HSV ispada nakon 51 sezonu igranja u Bundesligi?
Najneugodnije iznenađenje ovosezonskog izdanja Bundeslige je HSV. 27 bodova i 16. pozicija koja vodi u razigravanje sa trećeplasiranim timom iz 2. Bundeslige nisu neki garant klubu koji nikada nije igrao u nižem rangu njemačkog fudbala da ga naredne sezone neće iskusiti po prvi put nakon 51. sezone provedene u društvu bundesligaša.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Freiburg i Stuttgart bliže su luci spasa u odnosu na pomenutu "trojku", pogotovo je klub našeg Mensura Mujdže gotovo osigurao opstanak, dok Ibiševićeve Švabe koje imaju 31 bod tek trebaju čekirati kartu za narednu sezonu Bundeslige.

Zanimljivo je da sve ekipe koje se bore za opstanak u okviru 32. kola Bundeslige gostuju, pa će ona koja se sa gostovanja vrati sa punim plijenom biti korak bliže opstanku.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.