"BiH ima veliki problem sa huliganima"

sportskom psihologijom protiv huliganstva

"BiH ima veliki problem sa huliganima"

Koliko je razvijena psihologija sporta u BiH i kako spriječiti huliganstvo na našim stadionima, razgovarali smo sa sportskim psihologom Sanjom Krvavac.

SportSport.ba: Šta je to sportska psihologija?

"Psihologija sporta je jedan jako širok pojam. U kratkim crtama možemo reći da većinom pretenduje da psiholozi rade sa sportistima i da unaprijede nivo igre kod sportista".

SportSport.ba:Čime se bavi sportski psiholog?

"Kao što sam rekla, sportski psiholozi bave se izrazito sa sportistima. u Evropi je to odavno zaživilo i svaka ekipa ima barem po tri psihologa. Jedan psiholog radi na dijagnostici, jedan na psiho-terapiji i jedan na edukaciji tehnika kako bi se mogla unaprijediti igra sportaša".

SportSport.ba:Koje tehnike primjenjuje sportski psiholog?

"Tehnike disanja, tehnike opuštanja, viziulizacija, kontrola fizioloških reakcija, mentalne slike itd".

SportSport.ba: Dobili ste poziv da radite za FC Malme?

"Da, ja ustvari idem u Švedsku na usavršavanje tako da smo stupili u kontakt i nastaviću tamo da se školujem i da radim u tom fudbalskom  klubu".

SportSport.ba: Vi ste učestvovali u istraživanju huliganstva na našim stadionima?

"Da, jesam to je bilo prvo istraživanje u BiH. Pokrovitelj istraživanja je bio Helsinški komitet za ljudska prava. To istraživanje ne može ipak biti reprezentativno, jer su sami učesnici bili iz Bijljine i Tuzle. Da bi dobili prave rezultate moralo bi se istraživanje proširiti na čitavu BiH".

SportSport.ba: Koji je rezultat toga istraživanja?

"Rezultat toga istraživanja je bio da su ispitanici bili ispitivani agresivnosti prije, tijekom i poslije sportskog događaja. Kod navijčke skupine iz Bijeljine (Incident), javlja se nasilje prije sportskog događaja, raste tijekom, a pada nakon sportskog događaja. Za razliku od navijača iz Tuzle (Fukara), kod kojih raste nasilje tijekom sportskog događaja i ostaje na toj razini nakon sportskog događaja. Uzrok tome je nezadovoljstvo klubom, visoko samopoštovanje i agresivni stavovi".

SportSport.ba: Kako spriječiti huliganstvona našim stadionima?


"Mislim da je to jedan veoma težak zadatak, jer naša zemlja ne može upotrijebiti  tehnike koje su primjenili recimo u Engleskoj. Sigurno da treba država više poraditi na tome. Mi smo se nakon istraživanja uslagasili da policija mora bolje raditi svoj posao, kao što su snimanje kamerama iz svih uglova. Mislim da bi se klubovi morali sastajati sa vođama grupa i razgovarati o tome problemu i kroz reklamu medijima i slično", kazala je Sanja Krvavac za SportSport.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije