Prošlo je devet godina: Gdje su danas akteri historijske utakmice na Koševu?

Remizirali sa velesilom Njemačkom

Prošlo je devet godina: Gdje su danas akteri historijske utakmice na Koševu?

H. Zilić

Prije devet godina, tačnije 10. septembra 2012. godine U21 reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je jednu od antologijskih utakmica bh. fudbala.

Taj dan su na stadionu "Asim Ferhatović Hase" izabranici Vlade Jagodića remizirali sa Njemačkom 4:4 u sjajnoj utakmici gdje nam je trebao trijumf za plasman u baraž za EURO.

Tu generaciju činili su igrači rođeni 1990. godine i mlađi, a neki su kansije izgradili respektabilne karijere, a mi vas podsjećamo na tu generaciju igrača.

Na golu je bio Semir Bukvić koji danas brani za tuzlansku Slobodu, a branio je za dosta klubova u BiH kao što su Čelik, Mladost, Željezničar, Travnik.

Zadnju liniju na štoperskom paru sačinjavali su Enes Sipović i Toni Markić. Sipović danas hljeb zarađuje u inidjskoj Kerali, dok je Markić član italijanskog niželigaša ekipe Foggie. U toj generaciji odličan bekovski par činli su Josip Kvesić prvotimac Šibenika i Benjamin Čolić koji igra u Češkim Budejovicama.

Sredinom terena dirigovao je Muhamed Bšeić koji će nakon toga napraviti sjajnu karijeru koja će imati i svoje crne rupe, ali nakon Evertona, Sheffielda, Bešić se vratio u Ferencvaros gdje će probati da oživi svoju karijeru.

Oglasi

Pored Bešića na sredini terena je bio Srđan Grahovac koji lagano izrasta u legendu bečkog Rapida. Po krilima su bili Edin Višća i Miroslav Stevanović, kasnije će postati seniroski reprezentativci i ostavit će veliki trag. Višća se oprostio od reprezentacije, a povratak Stevanovića je osvježenje u eri Ivayla Peteva kao selektora.

Napad su predvodili Milan Đurić (postigao hat-trick u pomenutom meču) danas član Salernitane i za mnoge najbolji igrač u historiji Prmijer lige BiH i napadač Zrinjskog, Nemanja Bilbija.

Rezervni golman protiv Njemačke bio je Stefan Tomović koji je 2015. okončao karijeru kao golman Olimpika.

Na klupi je bio i današnji kapiten FK Sarajevo, Amer Dupovac, zatim seniorski reprezentativac BiH i član Cluja Mateo Sušić. Tu je među najmlađim bio Nermin Zolotić danas igra za portugalskog niželigaša Casa Pia, a u igru su ušli u pomenutoj utakmici i Goran Zakarić te Jasmin Mešanović koji će svojim partijama obilježiti period Premijer lige BiH. Zakarić nosi dres Borca, a Mešanović dres mađarske Kisvarde.

I posljednji akter antologijske utakmice protiv Njemačke bio je Marko Maletić, koji je gradio karijeru u Nizozemskoj, a danas je bez kluba.

Top Komentari

santakuruz
Historijska utskmica? Sta je sa generacijom koja je razbucala Njemacku u Zenici?
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti