Bilbao razbio Joventut, četiri poena Kuzmića

Barcelona do pobjede teže od očekivanog

Bilbao razbio Joventut, četiri poena Kuzmića

Osmo kolo ACB lige otvoreno je sinoć, a do svoje pete pobjede stigao je Valladolid. Danas su na rasporedu ostali susreti, a u popodnevnom terminu odigrano je pet utakmica. 

Canarias - Valencia 69:73

 

Canarias je u prošlom kolu konačno stigao do trijumfa, a danas su pred sobom imali težak susret protiv Valencije. Prvih deset minuta proteklo je u boljoj igri domaćina. Košarkaši Canariasa su i pored autsajderske uloge u susret ušli hrabro i prvih deset minuta riješili u svoju korist, 23:12. Valencija je uspjela smanjiti prednost domaćina do odlaska na odmor, pa je Canarias prvih dvadeset minuta riješio u svoju korist, rezultatom, 40:34.

 

U nastavku susreta potpuni povratak Valencije, pa su gosti nakon sedam minuta igre u drugom poluvrmenu došli do vodstva. Pet minuta prije kraja susreta Valencija je imala dva poena prednosti. Zadržao je gost vodstvo i slavio, 73:69. Najefikasniji u pobjedničkoj ekipi bio je Martinez sa 17 poena. Za domaćina 13 poena postigao je Donaldson. 

 

Bilbao - Joventut 80:62

 

Joventut Ognjena Kuzmića pred sobom je u osmom kolu imao teškog protivnika. Bilbao je do susreta sa Real Madridom, imao pet vezanih trijumfa. Baskijci su gostima iz Badalone već u prvih deset minuta stavili do znanja da nemaju šta tražiti u Bilbau. Limitriali su Joventut na devet poena i prvi period riješili u svoju korist, 25:9. Bilbao je do kraja prvog poluvremena nastavio da povećava prednost i na odmor otišao sa 23 poena viška. 

 

U drugom poluvrmenu Bilbao je rutinski odigrao i sačuvao prednost. U posljednjih deset minuta ušli su sa 18 poena viška. Do kraja je domaćin odigrao koliko je trebalo i zadržao viskou prednost. Slavili su 80:62. Najefikasniji u redovima Bilbaa bio je Grimau sa 18 poena. Za Joventut 14 je postigao Gaffney. Ognjen Kuzmić postigao je 4 poena, uz četiri skoka.

 

Murcia - Gran Canaria 97:99

 

Murcia je dočekala na svom parketu Gran Canariu koja ove sezone igra odlično. Gosti su u prvih sedam kola zabilježili pet trijumfa. Murcia i Gran Canaria su nam u prvoj četvrtini pružili jako dobru i napadačku košarku. Igralo se koš za koš, a domaćin je prvih deset minuta riješio u svoju korist, 22:21. Murcia je bolje otvorila drugu četvrtinu, ali su gosti odličnom igrom došli do preokreta i riješili prvo poluvrijeme u svoju korist, 50:42. 

 

Vraća se Murcia u susret u drugom poluvremenu i u posljednju četvrtinu ulazi sa prednošću. Nastavila je Murcia sa dobrom igrom i u posljednjih deset minuta, ali su gosti uspjeli da se vrate. Dvije minute prije kraja, na semaforu je stajalo, 84:84. U neizvjesnoj završnici trojkom Toolsona susret je otišao u produžetak. U dodatnih pet minuta bolje je odigrao gost i slavio 99:97. Najefikasniji u redovima Gran Canarije bio je Toolson sa 29 poena, dok je baez dodao 19. U redovima domaćina 23 poena postigao je Marcus Lewis. 

 

Zaragoza - Cajasol 86:55

 

Zaragoza za sada ima pozitivan omjer, a domaćin je želio da takvo stanje ostane i nakon ovog susreta. Gosti se dosta muče ove sezone i pred ovaj susret imali su samo jednu pobjedu na svom kontu. Zaragoza je bolje otvorila susret i nakon prve četvrtine domaćin je imao pet poena prednosti. U prvih pet minuta drugog perioda igra koš za koš, a onda je domaćin ubacio u brzinu više i na poluvrijeme otišao sa prednošću 40:28. 

 

Zaragoza je nastavila povećavati svoju prednost u drugom poluvremenu, a u posljednju četvrtinu ušli su sa 20 poena viška. Na kraju su zasluženo slavili 86:55. Najefikasniji u redovima pobjedničke ekipe bio je Damjan Rudež sa 21 poenom. U gostujućoj ekipi 14 je postigao Satoransky. 

 

Fuenlabrada - Barcelona 76:79

 

Madriđani su na svom parketu dočekali izuzetno snažnu Barcelonu. Gosti su već doživjeli tri poraza i pravo na novi nemaju. Barcelona je tako i ušla u susret, a već nakon deset minuta igre imali su 11 poena prednosti. Fuenlabrada se nije predala, pa su pet minuta prije kraja smanjili prednost Barse na devet poena. Barcelona je zadržala prednost i na odmor otišla sa osam poena viška. 

 

U trećoj četvrtini nevjerovatan povratak Madriđana. Fuenlabrada je limitirala Barcelonu na samo 12 poena u ovom periodu i ušla u odlučujućih deset minuta sa poenom prednosti. Barcelona je pet minuta prije kraja došla do minimalne prednosti, 65:63. Odigrali su Katalonci na iskustvo i slavili 79:76. Najefikasniji u Barsi bili su Navarro, Mickeal i Lorbek sa po 16 poena. Kod domaćina 23 poena postigao je Garcia. 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.