Bill Belichick  trener godine u NFL-u
Bill Belichick

Novo priznanje za velikog trenera

Bill Belichick trener godine u NFL-u

M. Maksimović

Trener New England Patriotsa 58-godišnji Bill Belichick, treći put je izabran za trenera godine
u NFL-u. Belichick je vodio Patriotse do najboljeg omjera u osnovnom dijelu sezone s 14 pobjeda i dva poraza, ali je u play offu naletio na New York Jetse.

Belichick je u izboru Associated Pressa dobio 30 od 50 glasova sportskih novinara, a drugoplasirani je trener najmlađe NFL ekipe Tampa Bay Buccaneersa Raheem Morris s 11,5 glasova. Razigravač Patriotsa Tom Brady izabran je za najboljeg napadačkog igrača lige.

Belichick je svoju trenersku karijeru počeo u Baltimore Coltsima, nakon čega su slijedile ekipe Detroita, Denvera, NY Giantsa.A službeno je samostalno vodio prvo Cleveland Brownse, dok je Patriotse u kojima je radio od 1996.godie, službeno preuzeo prije 11 godina.Od tada do danas su osvojili tri Super Bowla (2001., 2003. i 2004.), te četiri naslova konferencijskih prvaka, odnosno osam divizijskih naslovate ostvarili rekordnih 14 pobjeda u doigravanju.

Belichick je nagradu trenera godine osvojio i 2003., kada su Patriotsi postali prvaci, te 2007. kada su regularnu sezonu završili s omjerom 16-0, a u Super Bowlu izgubili od New York Giantsa. S tri nagrade za trenera godine Belichick ima jednu manje od rekordera, bivšeg trenera Miami Dolphinsa Dona Shule.Belichick je jedini trener koji je postigao najmanje 14 pobjeda u četiri sezone NFL-a. Patriotsi su proteklu sezonu završili kao najuspješnija ekipa s 518 bodova, postavivši rekorde NFL-a s najmanje izgubljenih lopti (10) u sezoni sa 16 utakmica, sedam uzastopnih utakmica bez izgubljene lopte i sedam uzastopnih utakmica s najmanje 30 poena i bez izgubljene lopte.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.