Bio je i ostao legenda Slobode

Mustafa Hukić Huka

Bio je i ostao legenda Slobode

Na današnji dan prije 13 godina poginuo je legendarni fudbaler tuzlaske Slobode Mustafa Hukić Huka.

Hukić je rođen 6. februara 1951. godine u Tuzli, a tragično je preminuo u saobraćajnoj nesreći na na putu između Gračanice i Tuzle na današnji dan 1999. godine.

Za Slobodu je debitovao sa svega 16 godina, i to nakon što je prošao sve selekcija kluba sa Tušnja. Za Slobodu je odigrao čak 281 prvenstveni susret u kojima je postigao 25 golova i bio je istinski vođa i kapiten najbolje generacije tuzlanskih fudbalera svih vremena.

Nakon Slobode, prešao je preko Save, u Osijek, a potom i preko "bare", gdje je nastupao za ekipu San Josea. Potom se vratio u Evropu, tačnije u tursku ekipu Adane.

Na kraju karijere vratio se tamo gdje je sve i počelo, na Tušanj, gdje je ostavio neizbrisiv trag u redovima Slobode.

Za reprezentaciju nekadašnje Jugoslavije odigrao je pet utakmica. Debitovao je 30. januara 1977. u Bogoti protiv Kolumbije (1:0), a poslednji put za "plave" nastupio 3. jula 1977. u Buenos Airesu protiv Argentine (0:1).

Nakon rata u Bosni i Hercegovini preuzeo je funkciju trenera FK Slobode, koju je obavljao sve do prerane smrti. Ujedno je bio i selektor fudbalske B reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Bio je jedan od najvećih fudbalera koje je Sloboda i Bosna i Hercegovina ikada imala, a njemu u čast održava se memorijalni turnir.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti