Birmingham žestoko kažnjen, a još je i dobro prošao!

Plavci ostaju bez devet bodova

Birmingham žestoko kažnjen, a još je i dobro prošao!

Disciplinska komisija Engleske fudbalske lige je donijela odluku - Birmingham je kažnjen oduzimanjem devet bodova.

Svakako loše vijesti za Plavce, ali ipak nije toliko loše koliko se očekivalo. Naime, u ponedjeljak su se pojavile informacije da bi Birminghamu moglo biti oduzeto 12 bodova što bi ovu ekipu automatski poslalo u borbu za opstanak u Championshipu, dva boda iznad crte.

Skidanjem devet bodova je situacija za Birmingham ipak nešto podnošljivija, ali je klub sa St. Andrew's stadiona isključivi krivac za svoje probleme.

Naime, Birmingham će se sada naći pet bodova iznad zone ispadanja zbog kršenja pravila finansijskog fair playja.

Objavljivanje finansijskog izvještaja u januaru je pokazalo koliko je zapravo loša situacija u Birminghamu, a ista je izazvana pretjeranim trošenjem.

Pregledom računa je ustanovljeno da je Birmingham od juna 2017. do juna 2018. poslovao sa gubitkom od 37.5 miliona funti, prije svega zbog ogromnog uvećanja izdataka za plate fudbalera - sa 22 na 38 miliona funti.

Izračunato je i da klub troši 202 miliona funti na svakih zarađenih stotinu.

Otkrivena su i ogromna dugovanja kluba prema kompaniji Birmingham Sports Holdings, a kap koja je prelila času bilo je ignorisanje "blagog transfer embarga" postavljenog od strane EFL-a pošto je Birminhgam prošlog ljeta doveo Danca Kristiana Pedersena za oko dva miliona funti.

Sve su to razlozi zbog kojih je EFL kaznio Birmingham. Ipak, advokati Birminghama su odradili dobar posao jer su uspjeli "završiti" kaznu od devet bodova u odnosu na predloženih 12.

Da je Birminghamu kojim slučajem oduzeto 12 bodova bila bi to najveća kazna za jedan engleski klub od 2007. godine kada je Leeds ostao bez 15 bodova.

Birmingham je i onako u lošoj formi, a nakon što kazna stupi na snagu imaće 41 bod i naći će se na 18. poziciji Championshipa, osam kola do kraja sezone. Prva ekipa u zoni ispadanja, Roterham, trenutno na svom kontu ima 36 bodova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi