Bitka za prevlast u Šeheru, po 110. put

Danas je derbi

Bitka za prevlast u Šeheru, po 110. put

Danas se na Grbavici igra 110. po redu vječiti derbi najvećih bh. klubova i zakletih rivala Željezničara i Sarajeva.

U dosadašnjih 109 prvenstvenih duela, Željezničar ima jednu pobjedu više. Plavi sa Grbavice su ostvarili 32 pobjede, 46 puta je bilo neriješeno, dok Sarajevo ima 31 trijumf. Bordo tim je u prednosti kada je u pitanju ukupna gol razlika, koja glasi 124:122.

Derbi koji slijedi, kao i svaki prethodni i budući, nosi veliki ulog. Osim rezultatskog značaja koji je neupitan, meč Željezničara i Sarajeva je pitanje prestiža i borba za prevlast u Šeheru, Ta tri boda pobjedničkom timu donose slavu makar do narednog susreta. A onda, sve se vraća na nulu i kreće novi fudbalski rat.

Nažalost, derbi koji je pred nama bit će siromašniji za jedan segment koji ovu utakmicu čini toliko posebnom. U prošlosti se također dešavalo da neka navijačka skupina, iz određenog razloga, bojkotuje derbi, ali 110. će vjerovatno biti prvi u historiji kojem neće prisustvovati baš nijedan navijač gostujućeg kluba - Sarajeva.  Najvatreniji navijači bordo tima odlučili su 'preskočiti' ovu utakmicu iz nezadovoljstva zbog malog broja ulaznica koje su trebali dobiti za svoj sektor na sjevernoj tribini. Trakavica oko ulaznica trajala je nekoliko dana, a da bordo tifoze zaista neće doći na stadion i da je "vrag odnio šalu" dokaz je i potez Željezničara, koji je ulaznice koje su bile namijenjene gostima pustio u prodaju za svoje navijače. 

Nadmetanja na tribinama ovoga puta neće biti, a Grbavica će biti ispunjena isključivo navijačima Željezničara i to u nikad većem broju zbog izgrađene istočne tribine. Sve u svemu, bit će pomalo neobično, ali vratimo se samom fudbalu.

Željezničar ovaj derbi dočekuje kao prvoplasirani tim tabele sa 51 bodom, dok je Sarajevo na trećem mjestu sa 48. Računica je jasna - Plavi bi pobjedom u derbiju vjerovatno eliminisali svog gradskog rivala iz ravnopravne utrke za titulu, remi bi najviše odgovarao Zrinjskom, dok bi pobjeda Sarajeva pogotovo 'zakuhala' situaciju na vrhu pred posljednjih šest kola prvenstva. 

Željezničar i Sarajevo su u ovoj sezoni odigrali već dvije utakmice i obje su završene neriješeno. Na Grbavici je bilo 1:1, a na Koševu 0:0.

Vjerovatni sastavi:

Željezničar: Kjosevski, Bogičević, Kerla, Stanić, S. Stevanović, Blagojević, Marković, Zakarić, Zeba, M. Stevanović, Lendrić.

Sarajevo: Pavlović, Bekić, Novaković, Mihojević, Hodžić, Sarić, Rustemović, Duljević, Hebibović, Crnkić, Ahmetović.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Na kraju dodajmo da će glavni sudac 110. sarajevskog derbija biti Admir Šehović iz Sarajeva, a pomagat će mu Moamer Čaušević, Dženan Milić, Irfan Peljto, Haris Kaljanac i Ermin Sivac.

Utakmica Željezničara i Sarajeva igra se večeras s početkom u 19:30 sati, a direktan TV prenos će raditi Moja TV.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti