Krunisan još jedan prvak u evropskom fudbalu: Slavio je i bivši mladi reprezentativac BiH

Nastavili dominaciju

Krunisan još jedan prvak u evropskom fudbalu: Slavio je i bivši mladi reprezentativac BiH

H. Zilić

Krunisali smo još jednog prvaka u evropskim fudbalskim ligama. Poznato je da većina liga sa sjevera i istoka Evrope igra kalendarski sezonu pa su tako svoj šampionat okončali u Bjelorusiji gdje je posljednje kolo ponudilo konačan rasplet.

Do nove titule prvaka stigla je ekipa Sahtyor Soligorska koja je u posljednjem kolu na domaćem terenu savladala Belshinu sa 4:1.

Upravo im je trijumf trebao da matematički osiguraju novu titulu jer su imali dva boda više od ovosezonske senzacije Energetik BGU-a.

Обыгрываем «Белшину» и становимся чемпионами! 🥇

Posted by FC Shakhter Soligorsk on Saturday, November 12, 2022

Ipak i da su upisali poraz fudbaleri Sahtyora bi bili prvaci jer je Energetik BGU poražen u posljednjem kolu od Dynamo Minska sa 1:3.

Upravo će Enrgetik BGU sa BATE Borisovim predstavljati Bjelorusiju u UEFA konferencijskoj ligi u sezoni 2023/204, Soligorsk naravno ide u kvalifikacije za Ligu prvaka, a treći predstavnik Bjelorusije u kvalifikacijama UEFA konferencijske lige bit će pobjednik Kupa ili ako Kup osvoje Soligorsk, Energetik BGU ili BATE, u Evropu će četvrtopalsirani Dynamo Minsk.

Oglasi

Zanimljivo je da se finale Kupa u Bjelorusiji igra u maju, a prije zimske pauze igraju se mečevi osmine finala. Za razliku od prvenstva Kup obuhvata dvije kalendarske godine.

Za Soligorsk je ovo bila treća titula u nizu, a ukupno četvrta u historiji kluba. Pored toga imaju i tri titule Kupa te jednu titulu Super Kupa Bjelorusije.

Dres Soligorska je u šampionskoj sezoni nosio i bivši mladi reprezentativac Bosne i Hercegovine Miloš Šatara koji je upisao 16 nastupa u minuloj sezoni za nove-stare prvake Bjelorusije.

Društvo najboljih u Bjelorusiji napuštaju Vitebsk i Dnepr Mogilev, dok će Arsenal Dzyarzhynsk u baraž za popunu društva najboljih.

Novi prvoligaši su Naftan i Smorgon dok je Petrikov igrati baraž protiv Arsenala.

Nova fudbalska sezona u Bjelorusiji počinje krajem marta 2023. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi