Bjeloruski recept: Votka, pa fudbal

Jedina evropska država u kojoj se "bubamara" i dalje kotrlja

Bjeloruski recept: Votka, pa fudbal

Da je neko prije koji mjesec rekao da će bjeloruski fudbal biti jedna od glavnih sportskih tema u Evropi, vjerovatno bi naišao na smijeh i bio okarakerisan ludim.

Međutim, danas su Bjelorusija i tamošnja Vysshaya liga zaista jedna od glavnih tema u sportskoj Evropi.

Zašto? Pa jednostavno - zato što se igra.

Dok je u gotovo čitavoj Evropi normalan život stao zbog globalne pandemije novog koronavirusa, u Bjelorusiji nije stalo ništa. A fudbal je tek počeo i uveliko se igra 2. kolo tamošnjeg šampionata.

Bjeloruski fudbal je rijetko ko ikada pominjao, osim u trenucima poput dolaska legendarnog Maradone na čelu Dinamo Bresta, a ne gledao. Međutim, to se itakako mijenja.

Fudbal u Bjelorusiji u doba globalne krize cvjeta, a u ovoj istočnoevropskoj zemlji se mogu čuti i šaljivi komentari da su i Bjelorusi sada počeli pratiti Vysshaya ligu.

A igra se jer je tako odlučio Aleksandar Lukašenko, figura neshvatljiva za zapadni svijet i čovjek koji među mnogima nosi "titulu" posljednjeg diktatora u Evropi.

Votka, sauna, rad i traktor

Kratko nakon izbijanja pandemije virusa Covid-19 i opšte histerije u Evropi, predsjednik Lukašenko se obratio naciji.

"Koronavirus je samo još jedna psihoza od koje će neki ljudi imati koristi, a koja će drugima nanijeti štetu. Civilizovani svijet je poludio. Apsolutna je glupost zatvoriti granice. Panika nam može nanijeti više štete od samog virusa", izjavio je Lukašenko, pa dao svoj recept za dobro zdravlje:

"Umjesto paničarenja poput onog u zapadnoj Evropi, svi bi trebali popiti čašicu ili dvije votke svakog dana, ići u saunu dva-tri puta sedmično i nastaviti raditi na farmama."

"Naporan rad i traktor mogu izliječiti sve", poručio je Lukašenko i tako dao znak da se život u Bjelorusiji nastavi normalno, a tako i zeleno svjetlo za početak fudbalske sezone u ovoj istočnoevropskoj državi.

Život i fudbal su nastavljeni, ali nelagoda se u zraku svakako može osjetiti. Dopiru i do Bjelorusije informacije o dešavanjima u Evropi i svijetu, ali za profesionalce je fudbal posao i igrati se mora.

"Mi smo fudbaleri, dobijamo novac da igramo..."

O fudbalu u doba koronavirusa, prošle sedmice je za SportSport.ba govorio bh. reprezentativac i fudbaler bjeloruskog BATE-a, Bojan Nastić.

"Mi smo fudbaleri, dobijamo novac za to što igramo i ne odlučujemo mnogo. Nismo mi sad moćni kao u Engleskoj ili Njemačkoj da kažemo nećemo igrati i slično. Ovdje se igra sasvim normalno, kao da se ništa ne dešava, a tako je i na ulicama. Evo, baš sam sad u automobilu i gledam koliko je na ulici ljudi. Svako normalno šeta", istakao je Nastić nakonutakmice prvog kola bjeloruskog šampionata, pa se osvrnuo na evantualno postojanje straha od koronavirusa:

"Ah, strah... Straha uvijek ima kada je zdravlje u pitanju i uvijek će biti, ali ja se ne brinem toliko. Uvijek kažem, sve je to u Božijim rukama. Ako mi je suđeno da dobijem koronavirus, dobit ću ga."

Profit

Bojali se ili ne, fudbaleri u Bjelorusiji i dalje rade svoj posao, što itekako koristi tamošnjem fudbalu. Brojne svjetske sportske TV sanice su počele otkupljivati prava na utakmica Vysshaya lige.

Ipak, evidentna svjetska kriza se lagano prenosi i na Bjelorusiju, bez obzira na to što život u ovoj zemlji teče poprilično normalno. Tako je tamošnja valuta već doživjela pad u odnosu na dolar, ali Lukašenko i Bjelorusi su odlučni nastaviti po svome - što je i svojevrsni politički stav i prilika da se "kontrira" zapadu.

Tako je i sa fudbalom.

"Mnogo je razloga zašto bjeloruska liga nije zaustavljena, a jedan od glavnih je politička volja naših lidera. Naša liga se sada počela prikazivati na mnogim popularnim TV kanalima u susjednim državama, a to našim liderima daje izgovor da se utakmice nastave igrati. Takmičenje sada privlači puno više pažnje, kladionice su sretne i u globalu ova situacija popularizuje bjeloruski fudbal... Još uvijek mislim da postoji mogućnost da se liga suspenduje. Fudbalska federacija i Ministarstvo sporta nailaze na mnogo pritisaka od UEFA-e i saveza drugih zemalja - to bi moglo biti presudno", izjavio je prošle sedmice za ESPN trener Rukha Andrey Ferapontov.

Ipak, ima i onih koji su sigurni da će se fudbal nastaviti igrati u Bjelorusiji.

Važno je svakako istaći da većina onih koji se ovih dana javljaju iz Bjelorusije vjeruje tamošnjem zdravstvenom sistemu i da Bjelorusi nisu baš "budale". Kada je potrebno, stvari se shvataju jako ozbiljno.

"ili ćete na testiranje sami ili u lisicama"

"Morate razumjeti koliko se ovdje strogo rade neke stvari... Prošle sedmice je moj kolega dobio poziv, bio je od policije. Školski drug njegovog sina se vratio iz inostranstva i morao je u karantin, tako da je su svi koji su bili u kontaktu sa dječakom u školi, kao i oni koji su bili u kontaktu sa tim osobama morali u bolnicu na testiranje... Ja trenutno nisam u mogućnosti ići u bolnicu, na putu sam ka stadionu... Ili dođete sami ili će vas tamo isporučiti u lisicama", izjavio je, također za ESPN, Yuri Dovnar jedan odo nauglednijih sportskih novinara u Bjelorusiji.

"Želim vjerovati da je ovakav pristup dobar. Naše zdravstveni sistem je zaista među najboljima, imamo najveći broj bolničkih kreveta po glavi stanovnika u Evropi, a kvalitet zdravstvene zaštite je izuzetno visok. Zato se moramo nadati da Bjelorusija neće samo nastaviti sa normlanim životom, već da će ostati jedina evropska zemlja koju kriza neće pogoditi", završio je Dovnar.

Do sada je u Bjelorusiji potvrđeno 90-ak slučajeva zaraze novim koronavirusom, a ako je vjerovati podacima koji se mogu pronaći na internetu - testirano je oko 24.000 ljudi.

Da li će se normalan život i fudbal u Bjelorusiji nastaviti, ostaje da se vidi. Baš kao što ostaje da se vidi da li će se Bjelorusi "hvatati za glavu" ili ispasti pametniji od ostatka Evrope u kriznim vremenima.

Bilo kako bilo, danas se nastavlja 2. kolo Vysshaya lige, a na programu su utakmice Slutsk - Dynamo Brest, Slavia Mozyr - BATE, FC Minsk - Dinamo Minsk i Gorodeja - Shahter Soligorsk.

Top Komentari

kajzerfrancbekenbauer
Svaka cast na potezu,ali radije cu gledati Youtube sa bivsim dogadjajima na terenu nego Bjelorusku ligu
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi