Bo McCalebb pogodio za pobjedu

Makedonija savladala Gruziju

Bo McCalebb pogodio za pobjedu

Petu pobjedu u nizu na Eurobasketu u Litvaniji ostvarila je košarkaška selekcija Makedonije protiv Gruzije (63:65).

Ovaj uspjeh Makedonci su ostvarili u prvoj utakmici druge faze takmičenja, na otvorenju grupe F. Za to je najzaslužniji bio naturalizovani u Makedoniji, Bo McCalebb koji je svoje suigrače vodio do pobjede, pobjede koju im je svojim odlučujućim košem i donio.

Utakmica je imala izuzetno zanimljivu završnicu koju je prelomio Bo McCalebb dvije sekunde prije samog kraja kada je ušao na polaganje i bio uspješan. Prije toga 16,3 sekunde do kraja Tskitishvilli je pogodio dva bacanja za 63:63

Makedonija je u prvu utakmicu druge faze Eurobasketa u Litvaniji krenula odlučno u želji da ostvari svoju petu pobjedu u nizu. Sa druge strane Gruzija je željela pokazati da njihovi rezultati koji su ih i odveli u nastavak takmičenja nisu slučajnost. U takvom odnosu snaga bolje su se snašli Gruzijci koji su poveli sa 5:0 na početku utakmice.

Pa ipak, Makedonija do kraja prvog perioda ima vodstvo (12:13). I u drugom periodu Makedonija nastavlja sa svojom igrom te je u 15. minuti 10 razlike za Makedonce (14:24). Prvo poluvrijeme završavaju sa vodstvom od tri poena prednosti (26:29). U prvih 20 minuta Gruzija ima 5 skokova i 4 asistencije više od protivnika, ali razlika na kontu Makedonaca je napravljena zbog velikog broja grešaka u redovima Gruzijaca, čak 7 više od protivnika.

U nastavku utakmice Stojanovski i Sokolov tricama razbijaju zonu Gruzije. To je bio samo jedan segment uspješne igre u redovima Makedonaca koja im je donijela seriju od nevjerovatnih 16 razlike za njih. Seriju u kojoj su Gruzijci postigli samo jedan koš (1:17) za rezultat (38:52). Činilo se da je to bio kraj za nadanja Gruzijaca.

Ali, oni nastavljaju sa zonom i sa dobrom skok igrom, dok se kod Makedonaca gubi šut. Čak četiri minute na početku zadnjeg perioda oni ne postižu poene tako da Gruzijci prilaze na poen zaostatka (52:53). Bio je to znak za uzbudljivu završnicu kakva je već opisana na početku teksta i koja je donijela pobjedu Makedoniji u utakmici koja nije bila kvalitetna ali zato veoma neizvjesU pobjedničkom sastavu najbolji je bio McCalebb koji je praktično igrao simultanku u kojoj je postigao 27 poena uz 7 asistencija, Antić je dodao 8 poena uz isto toliko skokova.

Uredovima poraženih Tskitshvilli 20 poena, 10 skokova i Sanikidze 15 koševana i sa uzbudljivom završnicom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.