Bodovi za sjevernjake
Danci su potvrdili svoje ambicije

Pobjede Norveške i Danske

Bodovi za sjevernjake

M. Maksimović

U posljednjim utakmicama 2.kola Evropskog prvenstva za rukometaše, Norveška je stigla do prvih bodova pobjedivši Rusiju 28:24, dok je Danska bila sigurna protiv Srbije 28:23. I dok je Danske osigurala drugi krug, Norveška čeka dvoboj protiv Ukrajine.

U duelu grupe A, Norveška je nakon poraza od Hrvatske osvojila dva boda koja će po svemu sudeći biti jedina dva u drugom krugu na kontu ove selekcije. Duel u Grazu je riješen u posljednjih sedam minuta, iako je Norveška i ranije mogla utakmicu prelomiti. Na početku drugog dijela, nakon četiri minute igre Norveška je povela 18:14, ali su Rusi mini serijom 3:0 uhvatili priključak 16 minuta prije kraja.

U drugom pokušaju Norveška je slomila Ruse. Do tog trenutka su Kjelling i Loke bili neuhvatljivi, a onda je Tvedten dodao dva gola, Bjornsen jedan u seriji Norveške 5:0, za nedostižnih 28:22 tri i pol minute prije kraja. Frank Loke nije od pet lopti niti jednu promašio, Kjelling je zabio svojih pola, od 16 ukupno 8. Ege nije bio raspoložen, kao u duelu sa Hrvatskom, tek 25% odbrana, ukupno 8. Rusi nisu imali niti jednog igrača koji bi odskakao od ostalih, tek su Rastvortsev i Kovalev dali po 4 gola. Kostygov je sa 13 odbrana bio solidan.

Danci nisu dozvolili reprizu utakmice sa prošlog Svjetskog prvenstva, kada su u posljednjoj sekundi slavili protiv Srbije. Ovaj put su od 10 minute držali pod kontrolom utakmicu, a fenomenalnu utakmicu je odigrao Anders Eggert koji je zabijao sa krilia pet golova (bez promašaja), sa sedam metara tri (bez promašaja), a za 60 minuta samo je upisao jedan promašaj. Probao je Hasanefendić sa promjenama golmana, koristio je usluge trojice, ali to nije dalo rezultata.

Brzim kontrama u ranoj fazi utakmice na 9:4, odnosno 14:7 i tu su prednost držali bez većih problema sve tamo do 58.minute kada se Srbija spustila na -3 (23:26), ali to je bilo sve.

Uz Eggertovih 10 komada, po pet su dodali Lindberg i Hansen, dok su na suprotnoj strani Šešum, Ilić i Stanković utakmicu zaključili sa po četiri gola. Zanimljiv je i podatak da su Danci večeras igrali bez  svoje velike zvijezde  Larsa Christiansena koji je utakmicu odgledao sa klupe.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.