Bohemians drastično kažnjen

Bohemians drastično kažnjen

Fudbalski savez Češke kaznio je praški klub Bohemians velikom novčanom kaznom i oduzimanjem 20 bodova zato što je ekipa bojkotovala utakmicu protiv istoimenog rivala (Bohemians 1905.), kao i zbog optužbi drugog kluba za korupciju bez iznošenja dokaza.

Disciplinska komisija kaznila je praški klub sa 20 miliona kruna (oko 300.000 eura), što je najveća novčana kazna u istoriji češkog fudbala zbog nesportskog ponašanja, ometanja utakmice i kršenje pravila saveza. Savez je prethodno registrovao subotnju utakmicu službenom pobjedom za rivala, Bohemians 1905.

Osim toga, izvršni direktor kluba Karel Kapr suspendovan je na dvije godine i kažnjen sa 300.000 kruna (15.000 eura).

Praški Bohemians nije želio da igra zato što je naveo da veliki rival nije pravi član saveza. Fudbalske vlasti odbacile su takve tvrdnje.

Praška ekipa je posljednja na tabeli i u velikoj je opasnosti da će ispasti iz lige. Ova dva kluba vode raspravu ko ima pravo da koristi ime Bohemians.

Klub iz češke prijestolnice izazvao je skandal prošlog mjeseca, kada su funkcioneri i igrači optužili rivalski Olomuc da je ponudio 300.000 kruna njegovim igračima da izgube utakmice.

Nikakvi dokazi nisu iznijeti, a Olomuc je negirao optužbe.

"Jednostavno smo izgubili strpljenje. Osjetili smo da nas predstavnici kluba prave budalama", rekao je disciplinski sudija Jirži Golda.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.