Bojinov: Bugarin sam i nadam se pobjedi, ali BiH ima više kvaliteta
Bojinov je govorio o bugarskoj reprezentaciji i "upozorio" na igrače koji bi mogli biti opasni po gol Zmajeva.

Bugarski napadač za SportSport.ba o sutrašnjoj utakmici

Bojinov: Bugarin sam i nadam se pobjedi, ali BiH ima više kvaliteta · Intervju

Reprezentacija Bosne i Hercegovine već nekoliko dana boravi u Razgradu gdje će sutra od 18:00 sati po našem vremenu na Ludogorets Areni odigrati prijateljski susret protiv domaćina, reprezentacije Bugarske.

Bugari, iako u bližem komšiluku, već nekoliko godina su u velikoj mjeri nepoznanica za ljubitelje fudbala u našoj zemlji. Ponajviše, zbog činjenice da u posljednjih 5-6 godina nisu više konkurentni kao prije ni u kvalifkacionim ciklusima, pa se može reći da je reprezentacija Bugarske daleko od one koju je svojevremeno predvodio Dimitar Berbatov, a posebno od "zlatne generacije" u kojoj su boje svoje zemlje branili Stoičkov, Lečkov, Balakov i Kostadinov.

Ipak, Bugarska je zemlja s fudbalskom tradicijom, pa i dalje u svojim redovima ima kvalitetnih fudbalera, a o sutrašnjoj utakmici, ali i sadašnjoj generaciji reprezentacije Bugarske razgovarali smo sa Valerijem Bojinovom, fudbalerom koji je 2004. godine dobitovao za ovu selekciju i to na Euru 2004, posljednjem velikom takičenju koje su popularni Lavovi uspjeli izboriti.

"Naravno, kao Bugarin nadam se da će Bugarska i pobijediti, iako je riječ samo o prijateljskom susretu. Bugarska međutim u ovom trenutku ima nešto manje kvaliteta od Bosne i Hercegovine... Tačnije, BiH ima dosta više individualnog kvaliteta u ekipi", istakao je u razgovoru za SportSport.ba Valeri Bojinov, pa nastavio:

"BiH je mala zemlja, ali ima dosta kvalitetnih igrača koji igraju u velikim klubovima. Dosta je pomenuti, recimo, Miralema Pjanića i Edina Džeku koji igraju u Italiji na vrhunskom nivou".

Bugarska od 2004. godine nije uspjela ostvariti plasman na veliko takmičenje, ali tek se od 2012. godine osjeti drastičan pad selekcije ove zemlje, koja u proteklom ciklusu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, prvi put u historiji, nije uspjela savladati ni slabašni Luxemburg u susretu koji je završen rezultatom 1:1. Ipak, Bojinov koji je svoj posljednji nastup za Lavove upisao 2015. godine smatra da Bugari i dalje imaju veliki broj dobrih igrača, ali da jednostavno ova selekcija nije uspjela sustići nivo nekih prijeđašnjih generacija.

"I Bugarska sigurno ima kvalitetnih igrača, sigurno selektor Hubčev nije dijelio pozive tek tako. Sve su to igrači koji su svojom kvalitetom zaslužili njegov poziv, ipak se radi o državnoj reprezentaciji. Svi oni igraju u dobrim ekipama, ali je to ipak na nešto nižem nivou u odnosu na BiH, ali i neke prošle selekcije Bugarske", istakao je nekadašnji fudbaler Juventusa i Manchester Cityja, a danas napadač Rijeke.

Zanimalo nas je i od koga u selekciji Bugarske prijeti najveća opasnost po gol Zmajeva, a Bojinov nije imao dilemu kada je davao odgovor na ovo pitanje.

"Ma to je sigurno Ivelin Popov, on je najveća opasnost po gol protivnika, najbolji igrač ove reprezentacije i kapiten. On je protekle dvije-tri godine i proglašen najboljim bugarskim fudbalerom, a i u globalu je jedan odličan momak."

Kao igrača koji može napraviti puno problema izrabranicima Roberta Prosinečkog Bojinov je naveo i veznjaka Botev Plovdiva, 25-godišnjeg Todora Nedeleva, ali i jednu mladu nadu bugarskog fudbala, 21-godišnjeg fudbalera CSKA Sofije Kirila Despodova.

"Tu su i Nedelev i mladi Despodov iz CSKA Sofije. Uz Popova, to su dva igrača koja modu donijeti prevagu Bugarskoj. Ali inače sve su to dobri igrači, bugarskoj reprezentaciji ne nedostaje talenta", dodao je na kraju 32-godišnji Bugarin.

Podsjetimo, susret Bugarske i Bosne i Hercegovine je na rasporedu sutra sa početkom u 18:00 sati po našem vremenu.

Top Komentari

Mesa.Sabanadzovic
Ekstra pismen intervju
6 1
Dofu1921
Gdje Culic
0 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi