Boljih nemamo

Vujošević je pozvao koga je trebao

Boljih nemamo

M. Šljivak

Selektor košarkaške reprezentacije BiH Duško Vujošević saopštio je danas popis od 16 igrača na koje računa u susretima kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Rusije i Francuske.

Popis bh. selektora je posve očekivan. Dule je realno gledajući pozvao ono najbolje što imamo u ovom trenutku i kostur ovog tima činiće osam ili devet igrača koji za sada većinom igraju jako dobre sezone.

Nosioc igre će ponovo biti Džanan Musa. Mlada zvijezda Cedevite sa samo 18 godina će ponovo imati utakmice u svojim rukama, ali će za razliku od predkvalifikacija konačno imati i širi izbor kvalitetnijih saigrača.

Povratak Nemanje Gordića, Andrije Stipanovića, Elmedina Kikanovića i Milana Miloševića u reprezentaciju daće dodatni kvalitet kojeg u prvom krugu kvalifikacija nismo imali. Uz dodatak Atića i Lazića dobijamo sasvim solidan roster koji će pod vodstvom Vujoševića imati šta da pokaže protiv Rusije i Francuske.

Bez obzira na nešto bolji roster u odnosu na protekle kvalifikacije, bh. tim je ipak još uvijek autsajder u duelima protiv košarkaških velesila. Iako još uvijek nije poznato hoće li euroligaški igrači moći nastupati u kvalifikacijama, Rusija i Francuska raspolažu sa odličnim rosterima, ali svakako da bi povoljnije po našu reprezentaciju bilo da onih kvalitetnijih košarkaša u ovim selekcijama ne bude.

Nakon dugo vremana naša reprezentacija u rosteru neće imati nijednog naturalizovanog igrača. KSBiH nije uspio da u proteklim mjesecima angažuje stranca, ali su zato na spisak uvršteni igrači iz prvenstva BiH.

Problem će nam vjerovatno predstavljati mjesto playmakera. Ulogu prvog playa imaće sjajni Nemanja Gordić kojeg ćemo vjerovatno gledati više od 30 minuta po utakmici, dok će ostale minute podijeliti Adi Zahiragić i Ammar Gegić.

Savez je pokušao da na ovoj poziciji angažuje neko provjereno ime. Međutim, problemi koji više vode ka raspadu krovne kuće bh. košarke to su onemogućili i Gordić će sam morati da iznese ova dva meča, a vjerovatno i kompletne kvalifikacije jer se ne nazire još neko veoma kvalitetno rješenje na ovoj poziciji.

Ostatak ekipe je dobro popunjen. Musa, Atić, Lazić, Vrabac su pokazali da znaju igrati košarke i protiv veoma kvalitetnih ekipa, a dolazak iskusnih košarkaša će im sasvim sigurno biti dodatni imperativ da još više izgaraju na terenu.

Najveći problem će međutim biti van reprezentacije. Veliki broj košarkaških sveznalica je kao i uvijek nakon objave popisa krenuo u obračun putem društvenih mreža o tome kako su pojedini košarkaši izostavljeni sa spiska.

Očigledno je pojedincima teško shvatiti da je Vujošević odabrao ono što je najkvalitetnije u ovom trenutku i igrače sa kojim može i želi raditi. Baza igrača je stvorena, dobar dio ostalih sa spiska je tu da se popune imena, jer dodatnog kvaliteta jednostavno nema i ne može se stvoriti preko noći.

Parket će na kraju biti jedino mjerilo. Mnogi su Duletove Zmajeve otpisivali i u utakmicama predkvalifikacija, a odmah po završetku su ih dizali u nebesa.

Zato treba sačekati utakmice. Sastav je jači, protivnici su jači, a bh. reprezentacija trenutno boljih igrača nema.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi