Bordo rapsodija i Said Veličanstveni

Željo i Široki nisu uspjeli

Bordo rapsodija i Said Veličanstveni

Adnan Beganović

Iza nas su 2. pretkola u Ligi prvaka i Evropskoj ligi nakon kojih će čast Bosne i Hercegovini u Evropi braniti samo FK Sarajevo.

Naime, Željezničar i Široki Brijeg svoje evropske avanture završili su jučer i u utorak, dok je bordo momčad preko Levskog stigla do 3. pretkola Evropske lige i crnogorske Zete.

Sarajevo očitalo lekciju mnogo bogatijem Levskom

Prvi evropski ispiti Sarajeva u ovoj sezoni nisu obećavali. Hibernians s Malte zadao je mnogo problema izabranicima Dragana Jovića i kada su kuglice bordo momčadi u 2. pretkolu Evropske lige dodijelile Levski malo ko je vjerovao u pozitivan ishod. Međutim, Jović, njegov stručni štab kao i igrači mislili su drugačije. Znali su da imaju kvalitet, vjerovali su da mogu izbaciti mnogo bogatijeg suparnika i na kraju su uspjeli.

Pred prvi susret bordo momci su trenirali u Staroj Pazovi, daleko od očiju bh. sportske javnosti i 'pogodili' su, a već u prvih 45 minuta u Sofiji vidjeli smo u odnosu na duele sa Hiberniansom, jedno novo Sarajevo.

Nesretan poraz od 1:0 i dosta dobra igra ulili su novu dozu samopoudanja u fudbalere bordo momčadi i kada su istrčali na Koševo vidjelo se da mogu. Da, na zagrijavanju se vidjela volja, želja, stvari koje često nedostaju našim momčadima.

Pogled na tribine prije prvog sudijskog zvižduka dao je dodatni motiv Torlaku i društvu i već nakon 15-ak minuta na semaforu je stajalo 2:0, a sa tribina se čula pjesma, koja nije utihnula ni nakon što su Bugari iz jedanaesterca smanjili na 2:1.

Nakon odmora bordo momčad je ponovo stisla, propušteno je nekoliko prilika i upravo kada je pritisak jenjavao ponovo se pojavio Said Husejinović. Nekoliko bugarskih igrača napravio je smješnim i zabio je rijetko viđen pogodak, za kasnije će se ispostaviti prolaz Sarajeva u narednu fazu takmičenja.

Samo nekoliko minuta kasnije Said Veličanstveni je napustio teren uz ovacije sa tribina, a do kraja susreta izabranici Dragana Jovića, koji je u svim segmentima trenerskog posla nadmudrio bugarskog kolegu, znalački su sačuvali prednost za veliko slavlje na tribinama, koje se kasnije preselilo i na ulice našeg glavnog grada.

Svi igrači Sarajeva, kao i stručni štab, te rukovodstvo kluba zaslužuju čestitke, no u bordo momčadi jedno ime se izdvaja, Said Husejinović. Već godinama takav igrač nije nosio bordo dres i bila bi prava šteta, kako za Sarajevo, tako i za sve ljubitelje bh. fudbala da u ovom prelaznom roku napusti Koševu.



Željezničar i Široki razočarali

Za razliku od Sarajeva fudbaleri Željezničara i Širokog su razočarali svoje vjerne navijače.

Plavi su u 2. prekolu Lige prvaka za protivnika dobili Maribor, koji je pokazao u dvije utakmice da je u ovom trenutku kvalitetnija momčad.

Imali su Plavi nakon prvih 45 minuta u Mariboru sve u svojim rukama, vodili su sa 1:0, no onda u drugom dijelu neshvatljivo padaju i primaju četiri gola i to kakva. Sva četiri došla su kao plod greški Željinih igrača, koji su po svemu sudeći mislili da se utakmica igra 45 minuta.

Momčad iz Slovenije znala je to kazniti, pa je pitanje putnika u 3. prekolo odlučeno već u Mariboru. Pokušali su izabranici Amara Osima u revanšu, borili se, imali nekoliko dobrih prilika na samom početku, no nisu uspjeli zabiti. Ružno bi bilo ne spomenuti i holandskog sudiju, koji je u najmanju ruku "navlačio" Mariboru, ali iz prve ozbiljnije prilike i to opet nakon neshvatljive greške veznog reda Željezničara, gosti su postigli pogodak i priča je završena.

Treba istaći i da su fudbaleri Željezničara revanš susret završili sa samo osam igrača, što im svakako ne ide na čast, bez obzira na čudan kriterij holandskog sudije. Mlataranje rukama, nogama, prigovaranje sudiji, u Evropi se za razliku od Bosne i Hercegovine kažnjavaju.



Široki Brijeg nije uspio proći irski St.Patrick, iako je u ovaj dvomeč ušao kao apsolutni favorit. Širokobriježani su svoju priliku za prolaz u narednu fazu takmičenja prokockali na Pecari, kada nisu uspjeli savladati Irce. Konačan pobjednik odlučen je u produžecima i nakon 210 minuta može se reći da je plasman dalje obezbijedila bolja momčad.

Sve u svemu, bordo momci su pokazali kako se bori za klub, dok se za igrače Širokog Brijega i Željezničara (čast izuzecima) to ne može reći.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.