Bosanac 'iritirao' Bayernove zvijezde: "Prišao sam Braci, odmah je znao odakle sam"

Azur Velagić iz Njemačke za SportSport.ba

Bosanac 'iritirao' Bayernove zvijezde: "Prišao sam Braci, odmah je znao odakle sam" · Intervju

Njemački četveroligaš Rödinghausen neće po dobrom ostati u sjećanju Bayernu. Jesu Bavarci slavili, doduše s "mršavih" 2:1, no velikanu kao što je Bayern svakako ne priliči da ih poluprofesionalni igrači namuče, pošto je u završnim minutama Manuel Neuer strepio hoće li utakmica otići u produžetke.

"Osjećam se čudno, nije mi jasno što se dogodilo. Protiv jednog četveroligaša!", zabrinuto je nakon utakmice govorio sportski direktor Bayerna Hasan Salihamidžić, a da bude tako u velikoj mjeri se pobrinuo bh. internacionalac Azur Velagić (27), inače odbrambeni igrač Rödinghausena, koji je jedno vrijeme igrao i na premijerligaškim terenima.

Srčano, hrabro i bez straha Velagić se na najbolji mogući način nosio protiv zvijezdi poput Müllera, Riberyja..., za što je dobio pohvale i njemačke štampe, a ono što je interesantno jeste da u Njemačkoj njegov klub nazivaju "malim Bayernom". Najveće plaće igračima dosežu i pet hiljada eura, na što su svi njihovi konkurenti ljubomorni.

"Imam trening, zovem Vas kad završim", javio nam se Velagić iz Njemačke. Par sati kasnije na liniji, unatoč porazu vrlo raspoložen...

"Zamislite senzacije da smo pobijedili Bayern. Uh... Ali, moramo biti svjesni da su oni unatoč svemu jači i nije strašno kada ispadnete od jednog takvog kluba. Trenutno su u maloj krizi, no mnogo teško je igrati protiv njih. Najbitnije je da smo dali sve od sebe, savjest nam je čista", govori Azur Velagić na početku razgovora za SportSport.ba.

Velagić je imao zadatak da čuva Müllera, Riberyja, Wagnera... Tremu, kaže, nije imao.

"Trema? Ma kakvi, mada nije baš da mi je bilo svejedno. Dobri su to igrači, uvijek ti mogu 'prosuti' neki dribling, ali ne vidim u tome ništa loše. Osramoti te, okej, bori se, trči za njim... Mene je posebno impresionirao Thiago, iako se povrijedio, dok Müller  baš i nije. Samo se raspravljao sa sucem."

A onda je rekao koju riječ i o svom klubu, Rödinghausenu.

"Pisalo se posljednjih dana mnogo o nama, otprilike je to-to. Predsjednik nam je bogat, ima svoju firmu koja posluje u cijelom svijetu i mogu reći da funkcionišemo veoma dobro. Cilj je da kroz koju godinu izborimo i plasman u 3. Bundesligu. Plate i do pet hiljada eura? Dobro, neko ima više, neko manje, ali otprilike je to tačno."

Velagić je svojevremeno imao priliku nastupati za omladinske kategorije Bayerna.

"Igrao sam u vrijeme kada je Bayern bio prvak Evrope, bio sam baš mlad. Najveći uzor mi je tada bio Hasan Salihamidžić, kojeg sam imao priliku i upoznati sada prije utakmice. Čita i on novine, prati, znao je odmah da sam Bosanac. Pitao me kako sam, šta ima... Dobar je, svidio mi se baš."

Seniorsku karijeru Velagić je započeo upravo u našoj zemlji, tačnije u Olimpiku koji je tada izborio plasman u Premijer ligu.

"Bilo mi je lijepo u Olimpiku, tu sam dodatno sazrio kao igrač. Nijaz Gracić mi je dao šansu da se dokažem i mislim da sam je iskoristio, ali nisam ostao dugo, jer sam želio da se vratim u Njemačku kako bih bio bliže porodici. Mnogo je teže igrati u BiH, barem bilo je tad, jer se puno više igra na snagu, dok je u Njemačkoj više trke. Premijer liga je po meni u rangu treće ili čak druge Bundeslige."

U BiH, kaže nam, rado dolazi.

"Svake godine sam u svojoj Bosni, iskreno tu se nekako i najbolje osjećam. Moji roditelji su inače iz Livna", dodao je na kraju razgovora Velagić koji je upisao i tri nastupa za U19 reprezentaciju BiH.  

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi