Bosna i Hercegovina među posljednjih devet država u Evropi koje nemaju odluku o nastavku ili prekidu

U potrazi za objašnjenjima umjesto rješenjima

Bosna i Hercegovina među posljednjih devet država u Evropi koje nemaju odluku o nastavku ili prekidu

E. Haračić

Još jednom se Bosna i Hercegovina našla na listi najgorih đaka, ovak put u elitnom društvu Andore, Azerbejdžana, Gruzije, Sjeverne Irske, Kazahstana, Latvije, Moldavije i San Marina - država koje još uvijek nemaju odluku o sudbini fubalskog prvenstva.

Ovog vikenda nastaviće se fudbalsko prvenstvo u neposrednom susjedstvu naše zemlje. Hrvatska, Srbija i Crna Gora kreću sa fudbalom, ove dvije posljednje i sa publikom na tribinama. Većina evropskih država nastaviće tokom juna, a odluku o prekidu u jeku pandemije donijele su Holandija, Belgija, Francuska i Luksemburg, slijedio ih je Gibraltar, Malta, te Škotska i Vels.

Većina ostalih država donijele su odluku o nastavku, a od 55 zemalja u Evropi, na samo devet se još čeka, a kakva bi to bila neslavna sportska lista da na njoj nije i naša Bosna i Hercegovina.

Tačnije odluke se još čekaju od Bosne i Hercegovine, Andore, Azerbejdžana, Gruzije, Sjeverne Irske, Kazahstana, Latvije, Moldavije i San Marina.

'Ta će Malta?

Samo Malta pretekla je Bosnu i Hercegovinu u utrci za još jedan neslavni, ovaj put planetaran rekord. Po svemu sudeći FSBiH na pragu je da otkaže prvenstvo i ukoliko to zaista uradi biće uz Maltu jedina država na svijetu koja je ligu prekinula nakon što su ukinute mjere okupljanja, otvoreni tržni centri, dozvoljen rad kafića i restorana u unutrašnjim prostorima, isl.

Međutim, i od Malte bar u nečemu možemo biti bolji, odozada. U ovoj turističkog zemlji još uvijek ne rade aerodromi, a sarajevski aerodrom počinje sa radom u ponedjeljak. Pa ako se Izvršni odbor FSBiH ne bi sastao danas ili ovog vikenda bićemo jedini koji se ne boje aerodroma, ali boje fudbala.

Siguran je to već znak da razlog prekida nije nemogućnost zdravstvenog sistema da se izbori sa pandemijom, već nesposobnost društva da riješi druge administrativne, finansijske i organizacione probleme, a vjerovatno i interesne pritiske koji sprječavaju fudbalsku loptu da se zakotrlja u Bosni i Hercegovini.

Iako deklarativno opredjeljen za nastavak prvenstva, FSBiH spriječen je da proglasi nastavak prvenstva zbog trenutne zabrane odigravanja profesionalnih sportskih utakmica na teritoriji jednog dijela države. Koliki je u stvari interes FSBiH da se prvenstvo nastavi govori podatak da je posljednji sastanak koji su predstavnici FSBiH održali sa predstavnicima ministarstva zdravstva Federacije BiH (i o tome obavijestili javnost) održali još prije više od mjesec dana, u drugoj polovini aprila. Tada je nagovješteno da je "održavanje sastanka sa predstavnicima Ministarstva zdravlja RS u planu", entiteta u kojem i važi zabrana. Međutim o tome da se on zaista i desio javnost nikada nije obaviještena, niti je ikad nakon toga javnosti nagoviješteno da FSBiH uopšte želi takav sastanak.

Pogledajmo i kako stoje i naši konkurenti za utrku nalošijih đaka:

Andora

Čelnici FS bi se prvog juna trebali sastati sa zvaničnicima vlade kako bi razjasnili da li postoji mogućnost da se takmičenja nastave i da se usaglasi protokol. Početkom juna bi trebali biti dozvoljeni treninzi manjih grupa, a od 11. grupni treninzi. Državica na granici Španije i Francuske još početkom maja izašla je iz krize i trenutno nema novih slučajeva. Amaterska liga Andore vjerovatno je najveći konkurent Premijer ligu Bosne i Hercegovine u utrci za prvog koji prekida nakon podizanja svih ostalih mjera.

Azerbejdžan

Zabrana masovnih okupljanja u Azerbejdžanu je i dalje na snazi, a samim tim i zabrana za fudbal. Ipak, savez i dalje radi na planovima za nastavak profesionalnih takmičenja i čeka instrukcije od vlade, uzimajući u obzir trenutnu epidemiolšku sliku. Omladinska i ženska fudbalska takmičenja su okončana. Azerbejdžan još uvijek nije dostigao vrhunac epidemije i broj slučajeva iako nije značajan (4.568) je u porastu. Jučer je zabilježen drugi najveći broj novih slučajeva (149). Azerbejdžan je nametnuo žestoke mjere suzbijanja pandemije, a pojedini novinari koji su kritikovali vladu su uhapšeni zbog navodnog širenja lažnih informacija o COVID-19 pandemiji. Od 18. maja u Azerbejdžanu je dozvoljen izlazak starijim od 65, te su otvoreni muzeji i galerije. U Bakuu i još nekim regijama dozvoljeno je korištenje parkova, te je dozvoljen rad restorana i kafića. Na cijeloj teritoriji Azerbejdžana će do 31. maja biti zabranjeni svi sportski i kulturni događaji, vjenčanja, okupljanja više od 10 osoba na ulicama ili u parkovima, rad kina i sporskih dvorana i centara, te šoping centara.

Gruzija

Još nema zvanične odluke. Klubovi prvog ranga su se nedavno vratili treninzima u malim grupama, ako se sezona nastavi vjerovatno će se to desiti polovinom juna ili početkom jula. Gruzija je jedna od zemalja koje su za sada izrazito dobro prošle tokom COVID-19 pandemije. Uz populaciju veličine one u Bosni i Hercegovini imali su 738 potvrđenih slučajeva uz samo 12 smrtnih slučajeva. Kriza u Gruziji je na zalasku, broj novih slučajeva se smanjuje i jučer su zabilježena samo tri. U Gruziji su cijelo vrijeme pandemije uspostavljene drastične mjere za zaustavljanje pandemije koje se sada polako popuštaju. Prije šest dana, 23. maja, ukinut je policijski sat, dozvoljeno je okupljanje do maksimalno 10 građana, gradski saobraćaj počinje raditi danas, a tržni centri bi trebali biti otvoreni od 1. juna. Pojedine regije u državi su i dalje pod karantinom, a od 23. maja dozvoljeno je putovanje u glavni grad. Hoteli i restorani će ostati zatvoreni najkasnije do 8. juna.

Sjeverna Irska

Još se očekuje odluka Fudbalskog saveza o načinu na koji će se sezona završiti. Za sada su na snazi mjere koje zabranjuju utakmice barem do kraja maja. Ovaj dio Velike Britanije nije pretrpio veliku štetu kao ostatak tokom COVID-19 krize. Nije bilo smrtnih slučajeva, a na populaciji koja je kao polovina naše zemlje imali su 1.911 zabilježenih slučajeva koronavirusa. Sjeverna Irska počela je sa popuštanjem mjera za suzbijanje širenja pandemije. Iza 8. juna juna planiraju se otvoriti velike prodavnice, dozvoliti sportovi na otvorenom, vjenčanja na otvorenom uz manje od deset zvanica isl.

Kazahstan

Nema još odluke kada će fudbal početi u Kazahstanu. Na start se i dalje cilja na datuma od polovine juna do početka jula. Pandemija u ovoj zemlji od 18 miliona stanovnika još nije dostigla svoj vrhunac i prije tri dana zabilježen je rekordan broj novih slučajeva (438). U totalu, zabilježeno ih je nešto manje od 10.000. I pored rasta, Kazahstan je počeo sa opuštanjm mjera zaštite. Prije četiri dana, 25. maja, otvoreni su restorani, bogomolje, hoteli te veći broj šoping centara, kao i aerodromi na kojim se odvijaju unutrašnji letovi. Pozorišta, fitnes centri i sportske dvorane su i dalje zatvoreni. Kazahstan je velika država, deseta po veličini na svijetu i mjere koje se sprovode se drastično razlikuju od regije do regije.

Latvija

Dozvoljeni su treninzi na otvorenom, ali pod strogim mjerama. Još nema zvanične odluke, FS je predstavio prijedlog zdravstvenim vlastima za nastavak sezone najkasnije do polovine juna. Opasnost od koronavirusa u ovoj zemlji je na izmaku i u posljednjoj sedmici bilježili su jednocifrene brojeve dnevnih novih slučajeva. U ovoj zemlji će vanredno stanje biti na snazi do 9. juna, ali većina mjera su već uklonjene od 12. maja. Restorani, kafići i tržni centri rade pod uslovima jednakim kao u našoj zemlji. Crkve ne vrše službu, a okupljanja su dozvoljena do 25 osoba.

Moladavija

Još nema datuma mogućeg nastavka šampionata. Komisija za javno zdravsto je produžila zabranu timskih treninga. Pandemija u ovoj zemlji još nije u padu, a jučer je zabilježeno 188 novih slučajeva na broj stanovnika jednak onom u Bosni i Hercegovini. Okupljanja od tri ili više stanovnika su zabranjena, a vanredno stanje proglašeno do 30. juna.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Irska

Još nema zvaničnih odluka o nastavku sezone 2020 u Irskoj. Špekuliše se o prijateljskim turnirima za ekipe koje su se kvalifikovale za evorpska takmičenja, od 8. juna. Svim klubovima bi treninzi mogli biti dozvoljeni tek od 29. juna. Irska je imala oko 25.000 zabilježenih slučajeva koronavirusa uz 1.693 umrla, a situacija se značajno popravila, te je jučer zabilježeno samo 38 novih slučajeva pa trenutno broje 1.113 aktivnih slučajeva. U Irskoj je na snazi plan olakšanja mjera u pet koraka i od 8. juna počinje druga faza. Tada će se otvoriti male radnje koje mogu ograničiti broj mušterija, te će biti dozvoljeni treninzi sportskih ekipa u malim grupama bez kontakta. Trenutna preporuka da se ne putuje dalje od 5 kilometara biće pomjerena na 20 kilometara. U svojoj kući nakon 4. juna moći ćete primiti goste do četiri osobe na kratko vrijeme.

San Marino

Jučer otkazana takmičenja u futsalu jer je epidemološka situacija takva da je nemoguće održavati utakmice. Zvanične odluke za fudbal nema.

Top Komentari

hzsg
Ovo je više smješno, kakvi novinarski pritisci. Nisam ni od jednog novinara procitao tekst na temu zašto nisu testirani seniorski igraci fufbalskog kluba koji se tobože najviše zalaže za nastavak tj.odigravanje treceg kruga naše lige, naravno rječ je o "zeljani". A svi znamo da je to propisana obaveza prije započinjanja zvaničnih grupnih treninga. Jeli se iko zapitao zašto, zbog ćega, hoće li iko odgovarati.... itd. To je jedna velika kamuflaža malog plavog kluba koji i tim potezom pokazuje da još nije narastao. Jedini cilj je da se svim silama i svim pritiscima onemogući FK SARAJEVO da se proglasi ŠAMPIONOM, ako se ne nastavi prvenstvo. TO BI TEK BIO APSURD I SKANDAL NEVIĐENIH RAZMJERA.
9 10
DeleteTheElite
Još jednom se Bosna i Hercegovina našla na listi najgorih đaka, ovak put u elitnom društvu Andore, Azerbejdžana, Gruzije, Sjeverne Irske, Kazahstana, Latvije, Moldavije i San Marina - država koje još uvijek nemaju odluku o sudbini fubalskog prvenstva. Jao šta pitari uradiše od fudbala u državi zbog ne zaslužene titule. Više su naštetili fudbalu nego rat 1992-1995
8 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije