Velež nije mogao sam: Umjesto napretka, izvjesniji je pad Premijer lige

Kraj evropskog izleta

Velež nije mogao sam: Umjesto napretka, izvjesniji je pad Premijer lige

A. Čaušević

Kao po nekoj lošoj navici bh. klubovi svoje evropske izlete završe u augustu. Izuzetak nije ni takmičarska godina 2021/22. Krenulo je obećavajuće, ali je Velež ostavljen na "vjetrometini" i nije mogao sam. 

U novu sezonu kvalifikacija za evropska takmičenja Premijer liga je ušla sa četiri predstavnika. Borac u prvom pretkolu Lige prvaka, a Sarajevo, Široki Brijeg i Velež u prvom pretkolu Konferencijske lige.

Borac je ispao od Cluja i to nakon preodužetaka. Uz poraz i pobjedu. Svoje takmičenje aktuelni prvak BiH je nastavio u drugom pretkolu Konferencijske lige gdje je sa ukupnih 4:0 uspješniji bio Linfield iz Sjeverne Irske.

Sarajevo je imalo 0:0 iz Moldavije, ali je šokantno poraženo od Milsamija na svom stadionu. Na prvoj prepreci je zapeo i Široki Brijeg. Fantastičan prvi susret protiv Vllaznije i pobjeda od 3:1, na kraju nisu bili dovoljni za prolazak jer je u Albaniji upisan poraz od 3:0.

Jedini koji je uspio izbaciti nekog protivnika je Velež. Rođeni su u dva meča pobijedili Coleraine, zatim su fantastičnom igrom iznenađujuće izbacili favorizovani AEK, da bi na kraju ispali od Elfsborga.

Bh. klubovi su na kraju ligaškom koeficijentu donijeli ukupno 1.625 bodova te je Premijer liga sa 9.125 bodova trenutno na 34. mjestu poretka nacionalnog koeficijenta.

Oglasi

Prošle sezone je osvojeno 2.625 bodova, ove sezone se formiranjem Konferencijske lige očekivao još veći napredak, ali prema svemu sudeći uslijedit će pad.

Premijer ligi su najbliži Luksembrug i Latvija sa 8.750, odnosno 8.500 bodova. Obje zemlje imaju po jednog preostalog predstavnika u Evropi te ukoliko se Fola ili Riga FC plasiraju u grupnu fazu Konferencijske lige Premijer liga će izgubiti poziciju.

Ozbiljnu prijetnju da prestigne Bosnu i Hercegovinu predstavlja i Moldavija. Moldavci imaju koeficijent 8.125, ali ove sezone sjajni Sheriff igra u play-offu za Ligu prvaka protiv Dinama, što znači da ima zagarantovan nastup u grupnoj fazi Europa lige.

Od nacionalnih prvenstava slabije rangiranih od bh. elite na eurosceni predstavnike imaju još Irska (Shamrock), Armenija (Alashkert), Finska (HJK), Estonija (Flora) i Gibraltar (Lincoln), te oni ne bi trebali ugroziti Premijer ligu osim u slučaju nekog senzacionalnog uspjeha.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Podsjećanja radi, nacionalni koeficijent se dobije na način da se saberu osvojeni bodovi klubova te podijele sa brojem klubova učesnika. Pobjeda u kvalifikacijama donosi 1 bod, a remi 0.5 bodova.

Velež je donio 3.5 bodova, Borac 1.5, Široki Brijeg 1 i Sarajevo 0.5. Kad se broj osvojenih bodova sabere i podijeli sa četiri dođe se do 1.625 bodova za sezonu 2021/22.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

bk123
Meni nije jasno ovoliko svršavanje na prolazak dva pretkola. Ovo dokle je stigao Velež tu su Sarajevo, Zrinjski,Željo bili dva tri puta,Sarajevo čak i dalje. Naši klubovi prodju nekakve amater pa onda možda jednu ozbiljniju ekipu koja tek počinje s pripremama i na to se svršava kao da smo osvojili neznam šta. Kad dodju utakmice s ekipama u treningu nestanemo s mape ko da nas nikad nije ni bilo. Al bitno je da da se drugo pretkolo slavi ko da smo nedodirljivi uhvati nas euforija i pregorimo ko sijalica, nikakva svijetla od nas. al dok mi na to svršavamo ozbiljni klubovi u ozbiljnim zemljama rade planski i nema euforije ako se prodje drugo pretkolo a nema niti depresije ako ne prodje. Sustav iznjedri kvalitetu i ozbiljan rad.
17 4
block123
Velež jedini ponos . Bravo rodjeni
5 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi