Bošnjaković srušio predrasude: Neću nikome da šutim, teško je trenerima koji upadnu u zamku lobija!

Ambiciozni stručnjak ispunio cilj, te sada napušta Zvijezdu 09

Bošnjaković srušio predrasude: Neću nikome da šutim, teško je trenerima koji upadnu u zamku lobija! · Intervju

S. Mlaćo

Zvijezda 09 će i naredne sezone igrati Premijer ligu naše zemlje. Nakon osam odigranih kola Zvijezda 09 je imala tek tri boda i gotovi svi su vidjeli kao sigurnog putnika u niži rang. 

Nisu se u Etno selu Stanišići predavali, a nakon buđenja, nova teška situacija došla je pred sami kraj sezone i opet se činilo da spasa nema. Ipak, dolaskom na klupu ambicizonog i temperamentnog Milenka Bošnjakovića Zvijezda se 'digla' i na kraju završila na devetom mjestu.

Bošnjaković je 'probudio' ekipu i kao novo ime na trenerskoj mapi bh. nogometa za kratak period pokazao svoje znanje. Svojim izjavama vrlo često je zabavljao javnost, te osvojio simpatije mnogih.

Dan nakon kraja sezone govorio je za SportSport.ba te otkrio da prema svemu sudeći više neće sjediti na klupi Zvijezde 09.

"Prezadovoljan sam sezonom koja je iza nas. Ispunio sam ciljeve koji su stavljeni pred mene i to je to. Nismo nikome ostali dužni, sve smo uradili svojim znanjem i možemo biti ponosni", priča Bošnjaković na početku razgovora za SportSport.ba.

Deset kola prije kraja Bošnjaković je preuzeo Zvijezdu 09. Raznorazni "stručnjaci" njemu i klubu predviđali su potpuni krah i put u niži rang. Uspio je amibiciozni stručnjak preskočiti sve prepreke i sada uživa u svom uspjehu sa 'malim' klubom.

"Svaka promjena za igrače je teška. Meni je najveći problem poslije negativnih napisa, serviranih tekstova i loših komentara, bio da uspostavim odnos sa igračima. Mislim da je to bilo ključno i znao sam da je najprije potrebno da napravim taj odnos sa igračima. Igrači su sjajno odgovorili na to, nisam nešto drastično mijenjao, osim pozicije pojedincima i to je urodilo plodom. Imali smo velikih problema u sastavljanju prvih jedanest, ali nisam to htio da ističem da naši rivali znaju to. Nisam kukao i tražio alibi, a uz ostvareni opstanak promovisali smo u početnih jedanaest tri mlada igrača. Radi se o Brkiću, Tojčiću i Blagojeviću. Plasirali smo ih i onda je naš uspjeh još veći".

Na negativne komentare odgovorio je kvalitetnim radom.

"Nije lako raditi u takvoj situaciji. Osjetio sam i dozu nepovjerenja kod igrača, ali to je brzo nestalo. Volim zagrliti igrača, priči mu i porazgovarati jer ako ja ne znam da li ona ima privatnih problema i slično, nisam uspješan trener. Morate znati šta se dešava sa njim, a galama, dizanje tona ili izbacivanje iz ekipe može biti samo kontra efekat".

Osvojio je bh. javnost svojim vrlo zanimljivim izjavama. Nakon pobjede nad Tuzlom City kazao je da se zahvaljuje Upravi koja je dovela čovjek koji ne zna, aludirajući upravo na negativne komentare,  dok je nakon pobjede nad GOŠK-om žestoko kritikovao svog kolegu Stanka Mršića.

"Nikome u životu nisam uzeo ni jednu marku, nisam ništa dužan i nikome neću da šutim. Niko me ne smije nazvati i kazati da neko mora igrati i takav ću ostati dok radim ovaj posao. Teško je se izvući treneru koji upadne u zamku tih lobija..."

Priznaje da su šanse za ostanak na klupi Zvijezde 09 veoma male.

"Nismo još uvijek razgovorali, ali šanse sa obje strane su male. Oni imaju neke svoje planove, ja svoje, pa vidjet ćemo...".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Prokomentarisao je i sezonu u Premijer ligi. Kao pozitivno iznenađenje vidi svoj tim, dok su negativna po njemu dva tuzlanska premijerligaša.

"Pozitivno me iznenadila Zvijezda 09. Uz pomoć mog prethodnika Darka Nestorovića uspjeli smo osvojiti određeni broj bodova ranije i onda se pred sami kraj spasili. Nakon osam kola Zvijezda je imala tri boda i svi su je otpisali. Kada je vrh u pitanju, tu je da kažem sve po planu. Negativna iznenađenja za mene su Sloboda i Tuzla City", dodao je Milenko Bošnjaković na kraju razgovora za SportSport.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi