Bournemouth - još jedna velika priča engleskog fudbala

Sa dna do Premiershipa

Bournemouth - još jedna velika priča engleskog fudbala

Prije sedam godina su bili na rubu provalije. Klub nije imao novca, dug je bio preko četiri miliona funti. FA nije imao milosti, oduzeo je ekipi deset bodova, nije bilo garancije da će dugovanja biti izmirena. U takvoj situaciji ispadanje u niži rang je bilo neminovno, pa se Bournemouth našao u četvrtoj ligi (League Two).

Međutim ni tu nije bilo mjesta za Bournemouth. Na kraju je pronađena solucija, Bournemouth je zaigrao ali uz 17 bodova minusa. Kada je bilo najpotrebnije, navijači i predsjednik Jeff Mostyn su održali u životu ovaj klub. Mostyn je čak i potpisao ček u visini od 100.000 funtli. Sa druge strane je Eddie Howe došao na klupu ekipe, kao zamjena za Jimmyja Quinna. Howe je imao tek 31 godinu i ekipu koja je bila 10 bodova daleko od četvrtoligaške luke spasa.

Howe je osigurao opstanak, a onda se u klub vratio Adam Murry sa konzorcijem. Pored njega tu su još bili Jeff Mostyn, bivši potpredsjednik Steve Sly, Neill Blake i bivši predsjednik Dorchestera Eddie Mitchella. U sljedećoj sezoni je krenuo lov na treću ligu. U play offu za ulazak, uspješniji je bio Huddersfield. Howe je napustio ekipu, otišao je Burnley, a vratiti će opet u važnom trenutku. Kada je ekipa bila u zoni ispadanja. I ne da ih je spasio ispadanja već je Bournemouth bio ponovo drugoligaš (Legue One) prvi put nakon 1990. godine.

Ni tu se nije zaustavio Howe, dvije sezone je vodio ekipu kroz Championship, u drugoj su se probili ni manje ni više nego u Premiership, 125 godina nakon što je klub osnovan. Howe je postao ikona kluba ostavivši iza sebe takva imena kao što su recimo Harry Redknapp ili Tony Pulis. Redknapp je vodio Bournemouth u periodu 1983–1992, nakon njega upravo Pulis do 1994. godine.

"Ovo je jedna velika priča, prije sedam godina smo bili na ivici, niko nije vjerovao u spas. Ni oni najveći optimisti. Vjerujem da može ostati naredne sezone u Premiershipu. Ponosan sam na sve", naglasio je po završetku utakmice protiv Boltona (3:0) Mostyn. Mostynu kojem će se onih nekada davno uloženih 100.000 funti vratiti na kraju naredne sezone kada klub uzme zagarantovanih 120 miliona.

Oduševljen je svakako bio i sam Eddie Howe:

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Ovaj klub sam gledao sa tribina kao mali dječak. Tu sam dobio priliku kao igrač, kasnije kao trener. Hvala svima koji su mi pružili priliku da vodim jedan ovakav klub. Klub je jedna velika porodica", rekao je presretni Howe.

Do kraja Championshipa, Bournemouth mora odraditi još jednu utakmicu, protivnik je Charlton. Pobjeda donosi titulu. Iako su napravili puno, žele priču zaključiti sa peharom u rukama. Za potpuni Happy End.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije