Braća Palacios pišu istoriju

Najljepša priča dolazi iz Hondurasa

Braća Palacios pišu istoriju

SP je prilika za rekorde, za anegdote koje će se poslije godinama prepričavati, za neobične situacije, za priče o kojima će se poslije dugo pisati, a jedna takva priča je zasigurno priča o braći Palacios.

Nekoliko puta se u prošlosti desilo da na SP zaigraju dva brata, nikada tri. Do ovog SP. Do Hondurasovog trojca Palaciosa. Honduras je na ovom SP trebao imati dva brata u sastavu, ali se pred početak prvenstva povrijedio Julio Cesar de Leon, pa je selektor Reinaldo Rueda pozvao Jerryja, igrača kineskog Hanghzou Grentowna.

„Bio sam u Kini i gledao slike sa SP-a kada mi je zazvonio telefon. Iznenadio sam se kada sam vidio da je s druge strane Wilson. Kada sam se javio on je rekao profesor Rueda je ovdje i želi ti nešto reći. Nisam mogao vjerovati. Žao mi je bilo Leona što se povrijedio, ali sam bio zahvalan Bogu što mi je ispunio dva sna, zaigrao sam na SP, zaigrao sam s braćom“, kaže Jerry Palacios.

Od trojice braće Jerry je sa 28 godina najstariji i igra na poziciji ofanzivnog veznjaka, Jhony Palacios ima 23 godine, centralni je vezni Olimpije, aktuelnog prvaka Hondurasa, dok je 26-godišnji Wilson najpoznatiji od trojice braće. Wilson je prije tri godine stigao u Crvenu zvezdu na probu, nije prošao, otišao je u Wigan, dokazao se, a danas je u dresu Tottenhama ponajbolji vezista Premiershipa.

Pored njih trojice Milton i Orfilia Palacios imaju još troje dijece, odnosno imali su. Miriam je jedina kćerka, Milton Junior je također nogometaš, u kvalifikacijama za SP 2006. je odigrao nekoliko utakmica, dok je Edwin danas trebao imati 18 godina. Prije dvije godine je kidnapovan od strane mafije koja je tražila novac za otkup. Uprkos tome što su braća uplatila traženi iznos Edwin je ubijen. I on je bio juniorski reprezentativac Hondurasa.

„Edwin nas prati s neba. Sve što radimo radimo za njega. On je naša snaga, izvor vjere. Siguran sam da je kod majke sada osjećaj i slasti i gorčine, sretna je zbog nas, tužna zbog Edwina. Ipak, mi smo jaka porodica koja vjeruje u Boga i sigurni smo da je najbolje ispred nas“, kaže Jerry.

Od samih početaka otac Milton je vodio glavnu riječ u njihovom razvoju, uvijek ih usmjeravao u pravom smjeru, davao upute koje su braća Palacios slijedila. Iako je Jerry najstariji danas najviše slijede put brata Wilsona, koji je voljom i upornošću stigao do dresa velikog Tottenhama.

„On je naš lider, savladao je mnoge prepreke u životu kako bi zaigrao na najvišem nivou, danas igra u velikom evropskom klubu. On je motivacija za Jhonyja, ali i za mene, jer ima više međunarodnog iskustva“, kaže za kraj Jerry Palacios. Honduras je nakon 28 godina prvi put na SP, a već imaju veliku priču ovog prvenstva, najveću van zelenog terena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.