Branislav Krunić: Naša želja i realnost su izlazak u evropska takmičenja

Trener Borca za SportSport.ba

Branislav Krunić: Naša želja i realnost su izlazak u evropska takmičenja · Intervju

Ako se za ijedan tim u BH Telecom Premijer Ligi BiH može reći da je bio hit u prvom dijelu sezone, onda je to svakako bio banjalučki Borac. Velikan iz Platonove, kako simpatizeri ovog kluba vole tepati svojim ljubimcima, prvi dio završili su na diobi prvog mjesta uz 35 bodova koliko ima i Željezničar.

Ni sami igrači kao ni trenerski tim ovog tima nisu očekivali da će odigrati ovako sjajnu polusezonu. O tome, o današnjoj prozivci i još nekim stvarima za SportSport.ba govorio je jedan od tvoraca ovog tima Branislav Krunić,  koji je, priznao to neko ili ne, legitimni kandidat za novi naslov prvaka Bosne i Hercegovine.

Gospodine Kruniću, iz redova FK Borac nije se dosta toga čulo u dosadašnjem dijelu zimske pauze. Mogu li se na današnjoj prozivci očekivati neka nova pojačanja?

„Na prozivci neće biti nekih imena koja bi u ovom trenutku bila interesantna za javnost“ – otpočeo je Krunić i nastavio:

„Odlaskom Trkulje otvorilo je mjesto za još jednog golmana, a to će po svemu biti Kukrika koji će biti rješenje u našoj rotaciji s Lučićem i Kutićem".

„Ovom polusezonom smo jako zadovoljni. Veliki broj igrača smo ljetos promijenili, bilo je potrebno određeno vrijeme da se sve ovo sklopi, igrači jedni druge upoznaju, te da se upoznaju s novim stručnim štabom. Rezultat i igre koje smo napravili plod su strpljivosti u mukotrpnog rada koji smo uložili u sve. Drago mi je da smo uspjeli jer smo jedni od rijetkih koji su od početka pa sve do sada zajedno i imamo taj kontinuitet. To je ujedno i naša najveća snaga, mi u ovom trenutku imamo tim i to smo pokazali u zadnjih 9 utakmica gdje imamo 7 pobjeda i dva remija. Neki su igrači donijeli veliki doprinos, drugi nisu, ali opet, tim je izgledao odlično i mislim da je to vrijeme adaptacije za nas prošlo skoro bezbolno. Pokazalo se da bez obzira koliko zvučna imena dovodiš, da im treba određeno vrijeme za prilagodbu. Neki podcjenjuju našu ligu, a naša liga je kao i cijela država specifična. Igrači koji nisu rođeni ovdje, njima je potrebno više vremena da određene stvari prihvate i akceptiraju. U ovom trenutku pregovaramo s nekoliko igrača i radi se o momcima za koje računamo da im neće trebati dugo da se uklope u naš sistem. Mi već imamo tim, izbalansiran sastav i selekciju. Nemamo povrijeđenih sem Subića koji će se oporaviti na proljeće. Da se ne ponavljam, ovaj tim koji sada imamo bit će naš najveći adut i dalje a kroz pripreme ćemo se potruditi to sve dići na jedan viši nivo. Ako nastavimo s ovim igrama sve to nam daje realne šanse i nade da se domognemo izlaska na evropsku scenu što je u ovom trenutku realno za klub kao što je Borac.“

Treneru, jeste li vjerovali da Borac u povratničkoj sezoni može pružati ovakve partije i nalaziti se ovako visoko na prvenstvenoj tablici?

„Možda smo čak malo prebacili očekivanja, jer nije realno da se od povratničke sezone očekuju ovakve partije i ovakva situacija. Mi smo najbolju formu imali nekoliko zadnjih kola tako da je ovo sve skupa iznad očekivanog. Imali smo vremena da sve izanaliziramo i kroz sve to smo došli do zaključka da je jako realno da izađemo u Evropu. Iako, dosta timova je nabijeno u malo bodova i svi oni također imaju visoke ambicije. Opet, ove igre nam daju za pravo da se nadamo tome“.

Pratite li konkurenciju i što oni rade u ovom prelaznom roku?

„Naravno da jesam. Vidim da se Zrinjski najviše potrudio da pojača tim jer je očito da nisu zadovoljni igrama ni plasmanom. Do sada su najviše mijenjali, po meni je to normalno, peti su na tabeli a to ne zadovoljava njihove ambicije tima koji je u zadnje 4 godine uzeo tri titule. Lendrić je zamijenio Krpića u Želji, a hoće li on timu s Grbavice donijeti ono što im treba je neizvjesno jer on nije imao neki zadovoljavajući kontinuitet nastupa. I Zrinjski i Željo u ove tri predstojeće utakmice imaju dva gostovanja i jako će biti važno kako će se krenuti u nastavak prvenstva. To su sve utakmice u kojima se nema pravo na kiks, a dobro je da je fudbal takav. Kad sam rekao da je i Bosna i Hercegovina specifična, odnosi se i na to. Imamo tri naroda, svi oni imaju klubove koji su lideri i koje podržava veliki broj navijača što je normalno. Ove sezone je velik broj derbija. Nadam se da će ovo biti jedna od zanimljivijih liga jer vidim da se polako počinje raditi na infrasrukturi i da počinju dolaziti kvalitetni igrači koji iza sebe imaju dobre karijere. To je ono što će povečati publicitet. Utakmice se prenose u velikom broju, sve ide uzlaznom i pozitivnom putanjom i evidentno je da se svi nedostatci koji postoje mogu rješavati. Vidi se da postoji želja u ljudima koji se trenutno nalaze u klubovima i savezu“.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

FK Borac je donedavno bio u velikim problemima, a sada je situacija nemjerljivo bolja. Jesu li ti dani davno i prošlo svršeno vrijeme za Borac?

„Većina svih problema je riješeno. Nedavno je naš predsjednik Zeljković rekao da je 90% svega toga završeno. Klub može normalno funkcionirati. Vidi se to i po rezultatima jer ako problema ima oni se odraze i na sportskom planu. Kad se to riješilo, došli su i rezultati. Nadam se da će sve nastaviti ići uzlaznom putanjom, kako kod nas tako i u drugim klubovima, jer bez dobre i zdrave konkurencije ni mi ne bi bili u ovakom stanju u kakvom smo danas“ – kazao je Krunić za SportSport.ba

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

DamirT
Nisu im potrebna pojacanja.Plate sudije i to je to.Ionako im svako kolo sviraju jedan penal
3 8
Klackalica
Jesi to racuno ako vam nastave penale svirat svaku utakmicu ili i bez toga
2 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi