Brasseur: Namještanje je ozbiljan problem

Brasseur: Namještanje je ozbiljan problem

Namještanje utakmica je pošast koja izmiče kontroli zakona i polako ubija istinski sport - kazala je Anne Brasseur, izvjestiteljica Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE) u izlaganju ''Potreba za borbom protiv namještanja rezultata''.

"Rezultati istrage Europola, što sam  već naglasila u raportu u aprilu 2012., ukazuju ne samo na ozbiljnost ovog problema već i na potrebu za formiranjem zakonske regulative na evropskom ili čak svjetskom nivou, radi borbe protiv ove pošasti - kazala je Brasseur.

Naglasila je da evropski političari moraju podržati grupu koju je Council of Europe odredio za borbu protiv korupcije u sportu.
"Vrijeme je za djelovanje. Svijet sporta ne može pobijediti u ovoj borbi bez pomoći. Evropski političari koji donose odluke moraju donijeti sredstva kojima će biti moguće pronaći, spriječiti i kazniti manipulaciju sportskim rezultatima - objasnila je Brasseur u izlaganju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije