Brazil dolazi po šesti naslov

Predstavljamo učesnike Svjetskog prvenstva

Brazil dolazi po šesti naslov

Reprezentacija Brazila ima toliko dobrih igrača da bi i njihova peta reprezentacija bila favorit za prolazak među osam najboljih, tako da je suvišno govoriti o kvalitetu Karioka.

Dunga je iz reprezentacije za SP izostavio Ronalda, Ronaldinha, Adriana i Pata, što je izazvalo dosta reakcija, ali ukoliko Dunga u domovinu donese šesti naslov svjetskog prvaka, onda niko više neće ni spominjati četvorku koje neće biti u Južnoj Africi.

Brazil se nalazi u grupi G sa Portugalom, Obalom Slonovače i Sjevernom Korejom, i trebao bi proći u drugi krug. Dungin Brazil u domovini ima mnogo kritičara koji smatraju da se Dunga odmakao od izvornog brazilskog stila igre kratkih pasova, da više preferira nešto zatvoreniju varijantu, ali Dunga zasad šuti, jer ima rezultat i nema potrebe da se osvrće na takve priče.

Današnji Brazil ima sjajan tim. Julio Cesar je jedan od pet najboljih svjetskih golmana, na desnom beku ima Maicona, a rezerva mu je drugi najbolji bek Daniel Alves. Na lijevoj strani je Bilberto Santos, momak koji je nakon povratka iz Herthe u domovinu doživio veliki napredak, dok su u srcu odbrane Lucio i Juan, dva sjajna štopera. S klupe šansu čeka Alex.

Dva centralna vezna su vrlo dobri Felipe Melo, koji nije imao nešto posebnu sezonu u Juventusu, i Gilberto Silva, vezista Panathinaikosa koji proživljava drugu mladost. Kreator igre je Kaka, najveća brazilaska zvijezda, dok su tu još Diego, Baptista, Elano i drugi.

U napadu se Dunga oslanja na Luisa Fabiana, sjajnog napadača Seville, a nešto povučenije igra Robinho, koji je u Santosu podsjetio na dane kada se cijeli svijet otimao za njega. Brazil ima sastav da se plasira u polufinale, a onda je sve moguće, čak i šesti naslov prvaka.

Igrački kadar Brazila:
Golmani: Julio Cesar (Inter Milan), Doni (Roma), Heurelho Gomes (Tottenham)
Odbrana: Maicon (Inter Milan), Dani Alves (Barcelona), Lucio (Inter Milan), Juan (Roma), Luisao (Roma), Thiago Silva (AC Milan), Gilberto (Cruzeiro), Michel Bastos (Lyon)
Sredina: Gilberto Silva (Panathinaikos), Felipe Melo (Juventus), Josue (Wolfsburg), Elano (Galatasaray), Ramires (Benfica), Kleberson (Flamengo), Kaka (Real Madrid), Julio Baptista (Roma)
Napad: Robinho (Santos/Manchester City), Nilmar (Villarreal), Luis Fabiano (Sevilla), Grafite (Wolfsburg).

Lična karta Brazila:
Savez osnovan: 1914.
Član FIFA-e: 1923.
Predsjednik: Ricardo Teixeira
Selektor: Carlos Dunga
FIFA ranking: 1.
Broj klubova: 29.208
Najviše nastupa: Marcos Cafu sa 142
Najbolji strijelac: Pele sa 77
Uspjesi: 19. nastup, pet puta prvaci, 3 naslova Kupa Konfederacija, 8 naslova Copa Americe
Glavni grad: Brasilia
Broj stanovnika: 182 miliona

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.