Brazil i Holandija mogu bolje
Brazil ne plijeni ljepotom

Rezime dana

Brazil i Holandija mogu bolje

M. Maksimović

Brazil - Holandija, to je treći četvrtifinalni par SP u Južnoj Africi. Za razliku od predhodnog dana, ovaj je ponudio uglavnom čisti fudbal u kojem selekcije Slovačke odnosno Čilea nisu imale nikakve šanse.

Bert Van Marwijk je od prve minute krenuo sa Robbenom, na klupi je ostao Huntelar, a Robben je uzvratio golom u svom stilu. Nedovoljno oporavljen odradio je 71 minutu, obavio je svoj posao,
a priču je zaključio Snejder šest minuta prije kraja.

Slovaci su postigli počasni gol i časno su se oprostili od ovog za njih sjajnog prvenstva. Holandija je pobjedila, ali i dalje ostaje utisak da ovo nije njihov maksimum, da imaju prostora za nešto više. Protiv Brazila će morati pokazati više ako žele prekinuti negativnu seriju.

Tri puta su igrali na svjetskim prvenstvima, Brazil je dva puta izašao kao pobjednik, posljednji put 1998. godine na penale u Francuskoj.

Brazil na ovom prvenstvu ne igra lijepo za oko što se ne sviđa Brazilcima u domovini, ali ovaj Brazil zna kvalitetno igrati i u ofanzivi i u defanzivi, a za kritike koje stižu od nekadašnjih velikih zvijezda poput Socratesa ili drugih, možda i nema previše mjesta jer je ovaj Brazil nadigrao Čile, Obalu Slonovače, protiv Portugala je igrao koliko je trebalo, tek možda u onoj prvoj utakmici protiv Sjeverne Koreje nije bio pravi.

Možda će upravo ta taktika Dunge doći do izražaja u finišu prvenstva kada Brazil napokon bude imao jednog pravog žestokog protivnika, što bi upravo mogla biti Holandija. Čile je protiv Brazila izbrao otvoreniju varijantu i zbog toga je poražen sa ovih 3:0 ali su Čileanci pokazali da se ne boje ići u nadigravanje sa najboljima. Čile je svakako ugodno iznenadio.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti