Brazil i Portoriko maksimalno
Al Horford zakucaje pored Quinterosa na utakmici Argentina - Dominikanska Republika

Fiba Americas

Brazil i Portoriko maksimalno

Teme:

Završen je prvi krug na Fiba Americas, prvenstvu Amerike. Po četiri najbolje iz svake grupe plasirale su se u drugi krug, dok su dvije najslabije, Djevičanski Otoci i Venecuela spakovali svoje kofere i mogu se vratiti kući. Kvalitet košarke u prvom krugu bio je na zaista vrhunskom nivou. Posjeta u dvorani u San Juanu solidna, kad igra Portoriko puna dvorana, sve u svemu prolazna, jako visoka ocijena.

U sjajnoj utakmici, možda i najboljoj u dosadašnjem dijelu prvenstva, Argentina je tek nakon produžetka bila bolja od Dominikanske Republike. Fantastičnu partiju je pružio Luis Scola, koji je ubacio 30 poena, imao 8 skokova i 5 asistencija. Vrlo dobar je bio i Quinteros koji je ubacio 14 poena. Kod Dominikanaca su ponovo najbolji bili sjajni Al Horford, koji je imao 24 poena i 11 skokova, Francisco Garcia sa 20 poena, dok je Charlie Villanueva pružio nešto skromniju partiju u odnosu na prethodne utakmice. Imao je samo 9 poena, ali je napravio 11 skokova.  

Brazil je pobijedio Panamu sa 84:64,  i tako osvojio prvo mjesto u grupi s maksimalnim učinkom. Brazil je jednostavno bio prejak za skromnu Panamu, koja nije imala nikakvih izgleda za pobjedu. Leandro Barbosa je ponovo bio najbolji kod Brazila sa 17 poena, dok su Marcelo Huertas i Anderson Varejao ubacili po 15 poena. Kod Paname standardno najbolji Daniel Pinnock sa 24 poena i 8 skokova.  

Portoriko je pored Brazila jedina reprezentacija koja je prvi krug završila bez poraza. Portorikanci su u posljednjem kolu prve faze bili bolji od Kanade rezultatom 90:70. Vođeni odličnim dvojcem Arroyo – Ayuso, koji su ubacili po 16 poena, domaćini su upisali sigurnu pobjedu. Kod Kanade je najbolji bio mladi Andy Routins sa 18 poena.  

U utakmici sa najmanje koševa Urugvaj je bio bolji od Meksika sa 54:49. Urugvaj je tako prvi krug završio sa samo jednim porazom, i to od domaćina Portorika, tako da mogu biti prezadovoljni prikazanim. Kod Urugvaja prvi put na prvenstvu Esteban Batista nije bio najbolji igrač. Ovaj put postigao je 13 poena, dok je dva više od njega postigao Mauricio Aguiar. Kod Meksika je najbolji bio Ayon Aguirre sa 12 koševa.  

U drugi krug prolaze po četiri prvoplasirane reprezentacije i formiraju novu grupu sa osam timova. U drugom kolu se igra samo s reprezentacijama s kojima dosad nisu igrali, dakle nove četiri utakmice, nakon čega najbolje četiri ulaze u polufinale. Bodovi se prenose iz svih utakmica osim iz utakmice s reprezentacijom koja je napustila takmičenje.  

Rezultati:

Urugvaj – Meksiko 54:49
Portoriko – Kanada 90:70
Brazil – Panama 84:64
Argentina – Dominikanska Republika 89:87  

Tabele:

Grupa A: Portoriko 4-0, Urugvaj 3-1, Kanada 2-2, Meksiko 1-3 i Djevičanski Otoci 0-4.
Grupa B: Brazil 4-0, Argentina i Dominikanska Republika 2-2, Panama i Venecuela 1-3.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.