Brazil je favorit, ali Čile se ne predaje

Večeras odlazi prva južnoamerička selekcija

Brazil je favorit, ali Čile se ne predaje

U dosadašnjem dijelu prvenstva reprezentacije iz Južne Amerike su pokazale da igraju najbolji nogomet. Nije ni čudo, jer većina velikih evropskih klubova gradi igru na južnoameričkim igračima. Ipak, večeras jedna ide kući.

Sudbina je tako htjela da se u osmini finala međusobno sastanu Brazil i Čile, tako da ćemo ostati bez jedne reprezentacije iz Južne Amerike. Šteta. Ko god da ode kući, činjenica je da će na prvenstvu ostati neko ko je igrao slabije. Posebno se to može reći ukoliko Čile ispadne. Po tradiciji i imenima igrača Čile je bliži čekiranju karata za povratak u domovinu, ali iznenađenja se dešavaju.

Izabranici Marcela Bielse su u grupnoj fazi takmičenja odigrali odlično, upisali su dvije pobjede, poklekli su tek pred Španijom. Način na koji su igrali momci u crvenim dresovima zaista je impresionirao. Bez ikakve sumnje igrali su ponajljepši nogomet. Alexis Sanchez i Mauricio Isla su u prvom krugu bili ponajbolji igrači prvenstva. Ipak, večeras na suprotnoj strani imaju peterostrukog svjetskog prvaka, Brazila.

Brazil je favorit protiv bilo koga, pa tako i protiv Čilea. U dosadašnjih 65 međusobnih utakmica Čile je upisao samo sedam pobjeda, a Brazil je postigao preko 100 golova više. Zadnji put je Čile slavio u prijateljskoj utakmici prije 17 godina, a u kvalifikacijama je Brazil slavio u obje utakmice, 3:0 i 4:2.

Igra Brazila u grupnoj fazi nije bila onakva na kakvu smo navikli godinama. Carlos Dunga je prihvatio jedan novi trend u svjetskom nogometu u kojem je više stalo da se ne primi gol nego da se postigne i zbog toga brazilski selektor u domovini ima mnogo onih koji ga kritikuju. Ipak, knock out faza nije isto što i grupna, pa treba očekivati jedan novi, lepršaviji Brazil.

U utakmici protiv Portugala Dunga nije imao na raspolaganju Kaku (crveni karton), Robinha i Elana (povrede). Sva trojica igrača večeras će se naći u prvih jedanaest. Na klupu idu Baptista, Nilmar i Alves, a ukoliko ne bude spreman mogao bi i Felipe Melo, koji je propustio trening zbog povrede. Ostali igrači su zdravi i spremni, te jedva čekaju da počne utakmica protiv južnoameričke braće.

Marcelo Bielsa je stvorio jedan novi sistem igre 3-3-1-3 i zasad mu odlično funkcionira. Argentinac na klupi La Roje večeras je u ogromnim problemima. Zbog kartona ne može računati na trojicu igrača iz posljednje linije, Garyja Medela, Marca Estradu i Walda Poncea. Nakon odrađenih kartona u momčad se vraćaju Matias Fernandez i Carlos Carmona, dok je Humberto Suazo odradio zadnji trening i mogao bi biti spreman za nastup.

Vjerovatni sastavi:
BRA: Cesar – Maicon, Juan, Lucio, Bastos – Melo, Gilberto – Elano, Kaka, Robinho – Fabiano.
ČIL: Bravo – Jara, Fuentes, Contreras – Isla, Carmona, Vidal – Fernandez – Sanchez, Suazo, Beausejour.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.