Brazil pokorio Ameriku
Radost igrača Brazila nakon osvojene titule

Fiba Americas

Brazil pokorio Ameriku

Teme:

Završeno je prvenstvo Amerike za košarkaše koje se proteklih deset dana održavalo u Portoriku. Titulom najbolje američke reprezentacije okitili su se igrači Brazila, drugi su bili domaćini, a treći Argentinci.

Brazil je rastužio punu dvoranu u San Juanu. Portoriko nije imao nikakvo rješenje za odličan brazilski napad. Portorikanci su se trznuli tek u posljednjoj četvrtini kada su na parket poslali rezervnu petorku, te su bili čak i na pragu pobjede. Ipak, Brazil je bio bolji rezultatom 61:60, što svakako ne odgovara stvarnom stanju na parketu.

Brazil je odlično otvorio utakmicu, na kraju prve četvrtine imali su vodstvo 19:13, dok su u drugoj zaigrali još bolje i napravili veću prednost. Na poluvrijeme se otišlo vodstvom Brazila 36:28. Treća četvrtina ništa novo, Brazil ponovo odličan izvana, Barbosa je bio nezaustavljiv, i Brazilci odlaze na mali odmor s prednošću 50:37.

Zadnja četvrtina je ponudila potpuno novi Portoriko. Domaći selektor je na parket poslao rezervnu petorku i to je dalo rezultata. Stigao je Portoriko na krilima navijača do zaostatka 61:60, imao je Carlos Arroyo šut za tri poena i pobjedu i titulu, ali je promašio s istekom vremena. Uslijedilo je veliko slavlje Brazilaca.

Kod Brazila je blistao Leandro Barbosa sa 24 poena, dok je Thiago Splitter odigrao svoj najbolji meč na prvenstvu sa 13 poena i 9 skokova. Kod Portorika je jedino Carlos Arroyo odigrao na svom nivou i jedini je bio dvocifren igrač sa 14 poena i 4 asistencije.    

Argentina je u utakmici za treće mjesto bila bolja od Kanade rezultatom 88:73. Kod Argentine je najbolji bio Luis Scola sa 27 poena, dok su odlične partije pružili i Pablo Prigioni sa 17 poena i 8 asistencija, kao i Paolo Quinteros sa 13 i Juan Cantero koji je pružio odličnu podršku s klupe sa 11 poena. Kanađane su predvodili novi igrač Cedevite Jermaine Anderson sa 19 poena i 11 asistencija, dok je Levan Kendall ubacio 12 poena.

Ove četiri reprezentacije su izborile plasman na SP naredne godine u Turskoj, a s njima će Ameriku predstavljati još i SAD koje su plasman u Tursku izborile kao olimpijski prvaci.  

Najbolji strijelci:

1. Luis Scola (Argentina) 23,3
2. Leandro Barbosa (Brazil) 21,1
3. Danilo Pinnock (Panama) 20,1
4. Hector Romero (Venecuela) 18
5. Charlie Villanueva (Dominikanska R.) 17,1

Skokovi:

1. Esteban Batista (Urugvaj) 10,5
2. Al Horford (Dominikanska R.) 10,2
3. Alfonso Aguirre (Meksiko) 9,4
4. Jaime Lloreda (Panama) 8,6
5. Anderson Varejao (Brazil) 8,4  

Asistenti:

1. Pablo Prigioni (Argentina) 7,4
2. Josue Rodriguez (Venecuela) 5,5
3. Carlos Arroyo (Portoriko) 5,3
4. Marcelo Huertas (Brazil) 4,9
5. Luis Flores (Dominikanska R.) 4,9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.