Brazil slavio u derbiju nad Argentinom
Barbosa je bio nezadrživ za odbranu Argentine

Fiba Americas

Brazil slavio u derbiju nad Argentinom

Teme:

Argentina ni nakon tri kola ne zna za pobjedu na prvenstvu Amerike. Nakon Venecuele, pobjedu nad Scolom i društvom odnijeo je i Brazil, dok domaćin Portoriko i Kanada zasad igraju vrlo dobro. Međe njima treba i tražiti novog prvaka, ali ne treba još otpisati Argentinu, koja može proći grupu, ako pobjedi u naredne dvije utakmice, a onda je sve moguće.

Derbi trećeg kola odigrali su vječiti rivali Argentina i Brazil, a slavili su  Brazilci sa 76:67, koji su tako upisali i svoju treću pobjedu, kojom su izborili prolaz u naredni krug. Argentina se ovim porazom našla u velikim nevoljama, još uvijek nemaju pobjede, a da bi prošli dalje u nastavku moraju dobiti oba susreta, što je veliki psihološki pritisak na argentinske igrače, ali sami sebe su doveli u ovu situaciju porazom od Venecuele.

Ponovo je najbolji igrač u redovima Brazila bio Leandro Barbosa, koji je Argentincima ubacio 21 poen, a Anderson Varejao je imao 9 skokova. Kod Argentine su najbolji bili Luis Scola sa 19 poena i Pablo Prigioni sa 8 asistencija.

Domaćin prvenstva Portoriko je upisao treću pobjedu na prvenstvu pobjedom nad Urugvajom rezultatom 71:54. Nošeni bučnom publikom u San Juanu, Portorikanci su odigrali svoj najbolji meč u dosadašnjem dijelu prvenstva, i ni u jednom trenutku nisu dozvolili Urugvajcima da im opasnije zaprijete. Urugvajcima nije pomogao ni odlični Esteban Batista, koji je ubacio 19 poena i imao 8 skokova, dok je u pobjedničkom timu ponovo najbolji bio Carlos Arroyo koji je ubacio 18 poena i podijelio 6 asistencija.

Treća reprezentacija, koja još nema poraza je Kanada. Kanađani su novu pobjedu upisali nad Djevičanskim Otocima rezultatom 87:67. Otočani imaju nekoliko mladih i perspektivnih igrača u svojim redovima, a kad bi tu bio i njihov najbolji igrač Tim Duncan, bila bi to sasvim solidna ekipa. Najbolji u redovima Kanade bio je Jesse Young sa 14 poena, dok je kod Otoka najbolji bio Walter Hodge sa 18 poena i 5 asistencija.

Euforija nakon pobjede nad Argentinom se polako stišava u redovima Venecuele. Nakon pobjed Brazila, novu pobjedu nad njima upisala je i solidna Panama, koja je slavila rezultatom 80:71. Najbolju utakmicu dana je odigrao Panamac Jorge Lloreda, koji je u pobjedu svog tima ugradio 19 poena, 8 skokova i 5 asistencija, dok je kod Venecuele najbolji bio Hector Romero sa 17 poena, a Richard Llugo je imao velikih 14 skokova.

Rezultati:

Portoriko – Urugvaj 71:54
Kanada – Djevičanski Otoci 87:67
Brazil – Argentina 76:67
Panama – Venecuela 80:71

Tabele:

Grupa A: Portoriko 3-0, Kanada 2-0, Urugvaj 1-1, Meksiko 0-2 i Djevičanski Otoci 0-3.
Grupa B: Brazil 3-0, Panama i Dominikanska Republika 1-1, Venecuela 1-2 i Argentina 0-2.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.