Brazilci plesali Sambu, Čileanci gledali

Kraj prvenstva za Čile

Brazilci plesali Sambu, Čileanci gledali

Brazil je u južnoameričkom duelu protiv Čilea slavio sa 3:0 i plasirao se u četvrtfinale, dok je Čile prva južnoamerička selekcija koja je završila takmičenja na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu.

Brazil je odigrao najbolju utakmicu na ovom SP-u, a Čile najgoru. Momčad Marcela Bielse nije bila ni blijeda kopija one momčadi iz grupne faze koja je igrala, možda, najljepši nogomet. Samo s vremena na vrijeme je Čile bio ravnopravan protivnik. Ni nakon trinaest godina Čileanci nisu uspjeli dobiti Brazila, koji je u 66 međosobnih duela poražen samo sedam puta.

Brazil je pokazao mnogo, iako je igrao bez povrijeđenih Mela, Elana i Baptiste. U četvrtfinalu ćemo gledati obračun dvije sjajne reprezentacije, Brazila i Holandije i to mi mogla biti prava poslastica ovog SP-a. Biće to repriza polufinala SP-a 1998. i četvrtfinala 1994. godine, a u oba duela je Brazil slavio.

Čile je u prvih pet minuta utakmice imao terensku inicijativu, Brazilci nisu mogli izaći sa svoje polovice, i to je bilo sve što su u prvom poluvremenu pokazali izabranici Marcela Bielse. U 6. minuti su Brazilci istrčali kontru, ali Luis Fabiano šutira pored gola. Tri minute kasnije Gilberto Silva je sjajno šutirao sa preko dvadeset metara, ali je Claudio Bravo odlično paradom izbacio loptu u korner.

Nakon deset minuta Brazil je preuzeo kontrolu igre, ali većih prilika nije bilo. U 20. minuti je Humberto Suazo pokušao sa dvadeset metara, ali je lopta završila u naručju Julija Cesara. Brazilci su sve više pritiskali Čileance, koji su počeli da se zbijau u svoj kazneni prostor i bilo je samo pitanje trenutka kada će Claudio Bravo ići po loptu u mrežu. Čile je za samo tri minute poklekao.

U 35. minuti je Maicon izveo korner s desne strane, a najviši u skoku je bio Juan koji glavom pogađa za 1:0. Tri minute kasnije Dungin tim je otišao na velika dva gola prednosti. Robinho je odlično povukao kontru i uposlio Kaku, vezista Real Madrida idealno upošljava Luisa Fabiana koji zaobilazi Brava i šalje loptu u praznu mrežu. Bio je to treći pogodak napadača Seville na ovom SP-u. Do poluvremena se rezultat nije mijenjao.

Na poluvremenu je Marcelo Bielsa u igru uveo Valdiviju i Tella ne bi li stigao vodstvo Brazila, ali se u igri njegovog tima ništa nije promijenilo. Brazil je igrao pametno i čekao svoju šansu, a ona je došla u 59. minuti. Ramires je uzeo loptu na sredini terena i povukao prema golu Čilea gdje je sjajno uposlio Robinha koji riješava pitanje pobjednika. Čile je u 66. minuti mogao smanjiti, ali je udarac Jorgea Valdivije završio preko gola.

Robinho je u 74. minuti imao idealnu priliku da se drugi put upiše u strijelce, ali je njegov udarac u korner skrenuo Bravo. Minutu kasnije Humberto Suazo je u idealnoj prilici, ali je ovaj put Julio Cesar pokazao svoje golmanske kvalitete. Suazo je samo dvije minute kasnije ponovo u prilici, ali je Cesar ponovo na visini zadatka.

Carlos Dunga je zadovoljan rezultatom pred kraj utakmice iz igre izveo Fabiana, Kaku i Robinha, a na teren je poslao Nilmara, Klebersona i Gilberta. U 83. minuti je Nilmar mogao povisiti rezultat nakon ubačaja Bastosa, ali je njegov udarac završio preko gola. Posljednjih sedam minuta utakmice nije bilo većih uzbuđenja. Brazil je održavao prednost, dok je Čile jedva čekao kraj utakmice.

U predposljednjoj utakmici je Ramires šutirao sa preko dvadeset metara, ali visoko preko gola. Brazil je upisao sigurnu, zasluženu pobjedu koja Dunginim igračima daje dodatno samopouzdanje u nastavku prvenstva gdje ih očekuje veliki duel sa Holandijom.

BRAZIL – ČILE 3:0
1:0 Juan 35'
2:0 Fabiano 38'
3:0 Robinho 59'
JOHANNESBURG – Ellis Park Stadion. Gledalaca: Sudija: Howard Webb (Engleska). Žuti kartoni: Kaka, Ramires (Brazil), Vidal, Fuentes, Millar (Čile).
BRAZIL: Cesar – Maicon, Juan, Lucio, Bastos – Gilberto Silva, Ramires – Alves, Kaka (Kleberson 82'), Robinho (Gilberto 85') – Fabiano (Nilmar 76'). Selektor: Carlos Dunga.
ČILE: Bravo – Fuentes, Contreras (Tello 46'), Jara – Isla (Millar 62'), Carmona, Vidal – Sanchez, Gonzalez (Valdivia 46'), Beausejour – Suazo. Selektor: Marcelo Bielsa.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.