Briscoe pobjedom otvorio sezonu
Ryan Briscoe

Startala nova IndyCar sezona

Briscoe pobjedom otvorio sezonu

M. Maksimović

Utrkom ulicama St. Petersburga (Florida) startala je nova sezona IndyCar serije. Pobjedu na otvaranju sezone je ostvario Australac Ryan Briscoe koji je ciljem prošao u vremenu 2:12:26.839.

Briscoe, član Teama Penskea je slavio ispred Amerikanca Ryana Huntear-Reaya i Britanca Justina Wilsona.

Sezona  utrka u IndyCar seriji je po prvi puta krenula od ulične utrke u kojoj smo gledali duel Briscoea i Hunter-Reaya u kojem je Australac bio uspješniji.Briscoe je prisutan u IndyCar seriji od 2005. godine, a prije dolaska u team Penske, bio je član Ganassi Racing Teama, Dreyer & Reinbold Racing odnosno Luczo-Dragon Teama, prošle godine je ostvario tri pobjede, na kraju je u ukupnom poretku završio na 5. mjestu sa 447 osvojenih bodova.

Ukupno su 22 vozača nastupila na ovoj utrci a samo njih devet je odradilo cijelu utrku. Graham Rahal je imao najbolje vrijeme na treningu, te je postao najmlađi vozač koji je ostvario Pole Position, ali je loše startao i na kraju je završio kao sedmi.

Povratnik u formulu 1 Dario Franchitti je na kraju bio četvrti, a ove sezone ponovo nastupa na utrkama IndyCar serije nakon sezone koju je proveo u NASCAR seriji. Franchitti je bio pobjednik utrke 500 milja Indianapolisa, odnosno prvak IndyCar serije 2007.godine. Iza Franchittija, na petom mjestu je završio još jedan iskusni vozač, Brazilac Tony Kanaan.

Prošlogodišnji ukupni pobjednik Scott Dixon nije završio utrku jer je u 80. krugu  nakon sudara odustao.Dixon je prošle godine vodio veliku borbu sa Heliom Castronevesom koji se ove godine nije pojavio na startu jer je Brazilac ove godine završio na sudu. U prvoj utrci IndyCar serije ove sezone nastupila su četvorica novajlija,Raphael Matos,Stanton Barrett, Mike Conway i Robert Doornbos.
Ove sezone se vozi 17. utrka, naredna je na rasporedu 19.aprila, opet se radi o uličnoj utrci ovaj
put ulicama Long Beacha.

Za sve one koji ne znaju, na kraju podatak da šasije za IndyCar seriju izrađuje Dallara, dok sve ekipe koriste Hondin motor.

Vikend u IndyCar seriji se sastoji od četiri slobodna treninga, kvalifikacija i same utrke.Za razliku od Formule 1, ovdje pobjedniku pripada 50 bodova, drugoplasiranom 40, trećem 35. Do desetog mjesta ide redom 32, 30, 28, 26, 24, 22, 20, a do 18. redom: 19, 18, 17, 16, 15, 14, 13, 12.
Vozač koji je najviše krugova bio u vodstvi dobit će dva boda, najbolji na treningu jedan.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti