Brotnjo sa prve pozicije

Liga 12 KSHB

Brotnjo sa prve pozicije

Brotnjo je definitivno broj jedan u doigravanju i imat će prednost domaćeg terena u eventualnoj trećoj utakmici play-offa.

18. kolo počelo je u petak utakmicom u Rami gdje je domaćin visoko porazio već iscrpljene Kiseljačane kojima će ova pauza za Uskrs od 14 dana dobro doći. Iskusni Biloš (22) i Vlajčić (21) ponajbolji kod domaćina, dok bi Igor Nikolić iz gostujuće ekipe dobio najveću ocjena da nije promašio veliki broj slobodnih bacanja.

Konačno je sunce obasjalo i košarkaše Busovače. Pozitivan šok sa smjenom trenera je urodio plodom i savladana je odlična ekipa Ljubuškog. Bila je to utakmica za koš više u kojoj je domaćin odličnom igrom u četvrtom periodu (36 poena) napravio preokret i došao do druge pobjede. Biogradlija sa 35 poena i Kovač sa 27 najbolji kod domaćina, a iskusni Škegro (33) i Lovrić (25) kod gostiju.

Zrinjski II je lako došao do svoje nove pobjede, prije svega odličnom igrom Arara (21) i Marića (20), a kod gostiju bolji od ostalih Radoš (24) .

Livno je za vikend odigralo dvije utakmice. Najprije u subotu u redovitom kolu, Vitez je dobrom igrom u 3.periodu (13:31) došao do ubjedljive pobjede. Sjajni tandem gostiju - Križanović (25) i Palavra (30) kao nekad, a gostima je parirao jedino Ojvan (18).

U nedjelju,Livnjaci bilježe i drugi poraz, ovoga puta od Odžaka koji definitivno zauzima 4.mjesto u Ligi. Trener Jupić, odlaskom Hasandića i teškom ozljedom Horoskovića, opet nalazi mladog igrača koji će nositi ekipu. Ovaj put to je bio Brkić (23) uz asistenciju Jupića (15), a kod podmlađenih domaćina kapetan momčadi Dizdar (22) jedini je pokušao parirati raspoloženim Posavcima.

Dvorana u Čitluku puna kao nekada kada su Brotnjaci predvođeni Colemanom, Žužom, Batinićem, Havrillom, Kalajicom, Baldwinom, Ćorićem, Golužom i svojim mladićima Zoranom Planinićem, Krasićem i Pinjuhom igrali i značajnu ulogu u tadašnjem Kupu Koraća i ligi BiH.

Početak utakmice igrao se na „refule“. Brotnjo vodi 6:0, gosti izjednačuju, Brotnjo 11:6, Posušaci preokreću na 12:11. Do poluvremena igralo se gotovo koš za koš, a domaćini opterećeni osobnim igrača ispod koša (Planinić i Buhač po 3), gosti gotovo bez učinka Čuture i sa sjajnim 41-godišnjim Mustapićem.

Drugo poluvrijeme počinje u znaku crno-žutih iz Posušja koji dolaze do svoje najveće prednosti 39:43. Trener Zelenika traži time-out i nakon njega na terenu postoji samo jedna ekipa - Brotnjo. Brečić i Lesko pune koš Posušaka koji ne realiziraju nekoliko zicera. Pred kraj priključuje im se i Buhač koševima iz reketa i sjajna Čitlučka noć je završena 79:70 i definitivno prvo mjesto u Ligi i prednost domaćeg terena u doigravanju. Igrači Posušja su izgorili u svojoj želji, mladi igrači Ramljak,Begić i Čutura su bili impresionirani ambijentom koji im je u konačnici i „svezao“ruke.

No,očigledno nije sve gotovo jer u play-offu doista neće biti favorita.Da sve bude za pamćenje potrudili su se i suci Obradović,Okuka i Drmić koji su svoju zadaću odradili na premijerligaškom nivou.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.