Poziv u reprezentaciju samo ako spavaš sa selektorom: "Ako on to želi, moraš reći da"

Žestoke optužbe

Poziv u reprezentaciju samo ako spavaš sa selektorom: "Ako on to želi, moraš reći da"

Midhat Šljivak

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) pokrenula je istragu protiv selektora ženske reprezentacije Zambije Brucea Mwapea nakon što ga je anonimna reprezentativka u razgovoru za Guardian optužila da traži seks u zamjenu za mjesto u reprezentaciji.

Selektor ženske reprezentacije Zambije Bruce Mwape našao se u centru pažnje nakon što je neimenovana reprezentativka ove zemlje odlučila javno istupiti i optužiti ga za nemoral.

Po njenim riječima za Guardian, Mwape je za mjesto u reprezentaciji od igračica tražio da spavaju s njim.

"Ako želi spavati s tobom, moraš reći da. Postalo je normalno da trener spava s igračicama u našoj reprezentaciji", istakla je ona.

Drugi izvor otkriva kako je igračicama prijećeno ako se usude išta reći na ovu temu.

Oglasi

"Curama se prijeti ako se usude reći nešto o onom što se dogodilo. Fudbalski savez zatvara oči jer reprezentacija postiže dobre rezultate. To je njihov način da pokažu javnosti da je sve u najboljem redu. Ustvari je sve veoma ružno."

Bruce Mwape je novinarima Guardiana bio nedostupan, ali se javio generalni sekretar saveza Adrian Kashala i dao je svoje viđenje.

"Nemamo nikakvih zvaničnih žalbi od bilo koga po takvim optužbama. Ovakve optužbe su veoma ozbiljne i prebacili smo slučaj prema FIFA. Sarađivat ćemo sa svima", poručio je on.

Bruce Mwape ima 63 godine i sjedit će na klupi Zambije na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Australiji i Novom Zelandu. Debitant Zambija je u grupi sa Španijom, Kostarikom i Japanom.

Zambija prvenstvo otvara 21. jula duelom protiv Japana, a zatim im slijede mečevi sa Španijom (26.7) i Kostarikom (31.7).

Treba napomenuti da je pod istim optužbama i selektor kadetske U17 selekcije ove zemlje Kaluba Kangwam. Protiv njega se odnedavno vodi istraga i čeka se odluka FIFA i zambijskih istražitelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi