Bunker kao nerješiva enigma

Željezničar opet razočarao

Bunker kao nerješiva enigma · Komentar

A. Čaušević

Da su neke normalne okolnosti sinoć bi na tribinama stadiona Grbavica bilo nekoliko hiljada navijača, slavio bi se 99. rođendan, pjevale se navijačke pjesme i pričale slavljeničke priče, a u grotlu takve atmosfer možda bi pao i daleko bolji protivnik. Međutim, priču "šta bi bilo kad bi bilo" treba ostaviti ljubiteljima utopije i posvetiti se realnosti - Željezničar je ponovo izgubio kući, drugi put u nizu i to ponovo protiv puno slabijeg rivala, barem na papiru. 

Ako je domaći poraz od Mladosti bio prizemljenje, onaj protiv Krupe je za paljenje alarma jer tim koji pretenduje na titulu prvaka ne može i ne smije igrati na svom stadionu na način na koji je igrao u posljednja dva domaća duela. Bile su to preslikane utakmice, detalj gore-dole.

Mladost je povela u prvom dijelu, baš kao i Krupa. Na startu drugog dijela nekoliko prilika, promašaji i onda bezidejdnost, očajno bunarenje. Situacija kao naručena za protivnika koji u Dolinu ćupova dođe kao potpuni autsajder, ali na kraju kad se sve sabere i oduzme rutinski sačuva svoju mrežu.

Igrači su ti koji igraju, ali je trener taj koji ih bira i daje im instrukcije i koji je na kraju krajeva najzaslužniji za pobjede, no i najodgovorniji za poraze. Rečenica je koja je do sada mnogo puta napisana i izrečena. Rečenica u kojoj se krije većina razloga za blijedu i lošu igru u većem dijelu meča Plavih, kako protiv Mladosti tako i protiv Krupe.

Definitivno se može diskutovati o samoj startnoj postavi Amara Osima za duel protiv Krupe. Meč od prve minute su počeli: Fejzić, Hajdarević, Miletić, Mujezinović, Štilić, Alispahić, Sadiković, Blažević, Lendrić, Ikić, Šehić. Dakle, bez klasičnog krila na očekivani bunker?!

Osimova odgovornost

Teško je igrati protiv bunkera ako na terenu nema igrača sposobnog da napravi višak driblingom ili u situacijama "jedan na jedan" ili brzog krilnog fudbalera koji može probiti po strani i uputiti opasan centaršut. A treba biti realan, Osim je dovoljno iskusan i kvalitetan stručnjak i znao je da će Krupa igrati bunker, pa sigurno i on snosi veliki dio odgovornosti.

Dio odgovornosti snose i igrači, prije svih Semir Štilić. Kapiten i najbolji igrač Željezničara koji nije ni sjena igrača iz prošle sezone. Očekuje se da pravi razliku, ali čini se da je magija izlapila u njegovoj čarobonoj lijevoj nozi.

Izuzmemo li koronu koja je "napala" i bez sumnje iscrpila igrače s pravom se može postaviti pitanje da li i loša finansijska situacija u Zvorničkoj 27 polako počinje da utiče na samu motivaciju igrača jer u modernom fudbalu važi vrlo jednostavno pravilo: "Nema kapitala - nema rezultata" ili kako bismo mi rekli "iz prazne ne puca". 

Ipak, pomalo je neshvatljivo da Plavi odigraju dobar meč, pogotovo u drugom dijelu, na Pecari i pobijede Široki Brijeg, a na Grbavici se promijene za 180 stepeni i djeluju kao potpuno drugačija ekipa. Dojam je da ne postoji rješenje za protivnički bunker jer kada, uz dužno poštovanje i maksimalni respekt, ekipe poput Mladosti i Krupe rutinski uz malu dozu sreće sačuvaju prednost, šta onda tek očekivati i situacijama kada u prednost dođu puno jači i kvalitetniji timovi?!

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

U dosadašnjem dijelu sezone se pokazalo da Željezničar itekako zna igrati protiv ekipa koje hoće da igraju. Velež je došao na Grbavicu da se nadigrava, Borac isto tako, savladani su u gostima tradicionalno opasna Sloboda, ove sezone veoma dobri Široki Brijeg i neugodni Radnik.

Međutim, utakmice protiv Mladosti i Krupe su pokazale da je protivnički bunker za Plave kao nerješiva enigma, te će Osim morati tražiti rješenja za takve situacije, ali i konstantno upozoravati svoje igrače da ne prime prvi gol jer tada slijede problemi.  

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

Bordobjeli
Mi se Europe halalili nismo... Ja imam uvjerenje što se kaže da idemo dalje... Ovi što pričaju da će ući u grupnu fazu oni neće ući u grupnu bolje Totenhem nego cigani... Ja imam uvjerenje i tako živim...
14 4
Brazuka
Amare procitan si i to je to. Tvoja demagogiju ne donosi ništa naplati dug i cao. Situacija je užasno, a ti si kriv 90 posto jer hoćeš da se pitaš sve. zato je klub postao mahalski
14 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi