Burna istorija mnogoljudne države ex-SSSR

Uzbekistan, država u Aziji

Burna istorija mnogoljudne države ex-SSSR

Republika Uzbekistan je kontinentalna država u Srednjoj Aziji. Nekada je bila sastavni dio SSSR-a da bi od 1. seprtembra 1991. godine dobila svoju samostalnost.

Graniči sa Kazahstanom na zapadu i sjeveru, Kirgistanom i Tadžikistanom na istoku, te Afganistanom i Turkmenistanom na jugu.
Istorijski gledano, na području današnjeg Uzbekistana i okolnih zemalja postojale su kulture i civilzacije o kojima se i danas priča.

Sogdiana i Baktrija nastale su još prije Krista da bi u doba Ahemenida zavladalo Perzijsko Carstvo. U 8. vijeku Arapi su donijeli Islam, a u 13. je zemlja bila dio države Džingis kana. Uzbečka plemena, porijeklom turkijsko-mongolska, doselila su se u 15. i 16. vijeku pod vlašću Abu'l-Hayr kana i njegovog unuka Muhameda Šajbanija. Naslijedili su ih Aštarhanidi (Astrahanidi) da bi u 18. vijeku ovo područje podijeljeno na tri kanata: Hiva (jugoistočno od Aralskog jezera), Buhara i Kokand (u Ferganskoj dolini).

U drugoj polovini 19. vijeka kanate je zauzelo Rusko Carstvo, a nakon oktobarske revolucije 1917. središnja Azija bila je poprište pobune anti-boljševičkih gerilaca Basmači koja je ugušena tek sredinom 20-ih. Uzbečka Sovjetska Socijalistička Republika proglašena je 1924.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza i neovisnosti u zemlji su nastavili vladati vođe komunističke partije s kraja sovjetskog perioda, među kojima je i predsjednik Islam Karimov.

Uzbekistan je najmnogoljudnija od bivših sovjetskih republika Središnje Azije. Većinu stanovništva čine Uzbeci, turkijski narod čija je religija tradicionalno sunitski Islam. Broj Tadžika, prve po veličini nacionalne manjine, je sporan, a iznosi od 5 do 30% stanovništva. U zemlji žive i Rusi (5,5%), te značajna korejska zajednica, rezultat Staljinovog prisilnog preseljenja u doba drugog svjetskog rata.

Više od 4/5 teritorija čine slabo naseljene ravnice, dijelovi velike Turanske nizine: na zapadu Uzbekistanu pripada dio Ustjurtske visoravni i južna polovica Aralskog jezera (zagađena za vrijeme Sovjetskog Saveza), a u središnjem dijelu nalazi se pustinja Kizilkum. Najviši vrh je Beštor, 4.300 m.
Razvoj ekonomije koči uplitanje države, restriktivni trgovinski propisi i nekonvertibilnost domaće valute udružene s visokom inflacijom. Poljoprivreda još uvijek dominira, a najvažnija grana je uzgoj pamuka.

Uzbekistan je značajan izvoz zlata te gasa. Taškent je glavni grad, a leži u dolini rijeke Čirčik. Sve do 1865. gradski prostor je ograničen na staru, zidinama omeđenu i nepravilno građenu jezgru. Planski izgrađen novi dio grada sa prostranim zelenim površinama podignut je istočno od starog Taškenta. Poslije jakog zemljotresa 1966. godine obnovljen je i proširen po urbanističkom planu iz 1970. Danas u Taškentu živi oko 3 miliona ljudi.

Kada je riječ o sportu, tačnije fudbalu, najpoznatiji klub je Pakhtakor Tashkent koji je od 1992. godine, kada se igra prvenstvo Uzbekistana (16 klubova) osam puta bio prvak. No, aktuelni šampion je Bunyodkor čiji je trener bio Zico i koji je u svoje redove hto dovesti Rivalda i Eto'a.

Od sportista koji su poznati svjetskoj, pa tako i našoj javnosti treba izdvojiti tenisera Denisa Istomina i gimnastičarku Alinu Kabayevu.


UzbekistanNaša selekcija do Taškenta je putovala preko Istanbula

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.