Capdevila: Imate sjajnu reprezentaciju, možete do EP!

Bivši prvak Evrope i svijeta za SportSport.ba

Capdevila: Imate sjajnu reprezentaciju, možete do EP!

Joan Capdevila je fudbaler koji se može pohvaliti osvojenim zlatom i sa Svjetskog i sa Evropskog prvenstva. Nekada je nastupao za Villareal, danas igra za Lierse, a za SportSport.ba je dao intervju u kojem se dotakao svega pomalo.

Osvojio je sa reprezentacijom sve što se može osvojiti, ali je i dalje čvrsto na zemlji. Mnogi kažu da je forma prolazna, ali da je klasa vječna, a upravo tom konstatacijom bismo počeli najavu ovog razgovora sa jednim od najboljih lijevih bekova Španije u historiji.

Ovaj nogometaš koji je pri zalasku karijere trenutno nastupa za Lierse, a u razgovoru za SportSport.ba kazao je nešto više o svojoj karijeri, prestanku igranja, reprezentaciji Španije, te Bosne i Hercegovine protiv koje je igrao dva puta.

Otkud Capdevila u Belgiji i do kada mislite profesionalno igrati nogomet?

"U Belgiju sam došao iz Indije, gdje je nogomet u ekspanziji. Mnogo se ulaže u fudbal tako da sam boravio pola godine u klubu pod nazivom North East United. Nakon što je završilo prvenstvo vratio sam se kući, a onda je stigao poziv iz Belgije. Malo sam razmišljao, a onda prihvatio poziv Liersea jer se osjećam sjajno i još mogu igrati. Ne znam kada ću prestati, možda mi je ovo posljednja sezona a možda i ne. Sve će zavisti od rezultata, moje volje i zdravlja nakon okončanja sezone", ističe Capdevila.

Lierse igra dvomeč s Cercle Bruggeom za ostanak u ligi i naredne sezone.

"Danas ćemo odlučivati o svojoj sudbini. Pobijedili smo u gostima Cercle Brugge rezultatom 3:2, tako da po pravilima obje ekipe imaju po tri boda jer su oni nakon regularnog dijela prvenstva bili plasirani ispred nas, pa su u startu imali tri boda. Mi smo ih dobili u gostima, tako da na domaćem terenu odlučujemo o svojoj sudbini. Mislim da ovu priliku nećemo ispustiti, te da ćemo uz pomoć navijača pobijediti i izboriti opstanak u najjačoj diviziji Belgije", nada se bivši reprezentativac Španije.

Kao dugogodišnji reprezentativac Španije pomno prati dešavanja u i oko reprezentacije.

"Nakon razočarenja na Svjetskom prvenstvu, ni u kvalifikacijama Španija ne pruža igre kakve se od njih očekuju. Ipak, sigurno će se plasirati u Francusku, ali ne djeluje da sa ovakvom igrom mogu ponovo osvojiti trofeje na velikim takmičenjima. Potrebno je vrijeme za ovu generaciju nogometaša, jer je bila smjena generacija. Nema tu Xavija, Puyola, Alonsa, Torresa i drugih bitnih igrača, s kojim je Španija bila prvak Evrope i svijeta. Treba im sigurno dvije godine da se to posloži, da se novi igrači uklope, te da reprezentacija bude opet moćna kao prije nekoliko godina", nada se bivši defanzivac popularne Crvene Furije.

Sjeća se utakmica protiv reprezentacije Bosne i Hercegovine, a jedna mu je ostala u posebnom pamćenju.

"Sjećam se utakmice u Zenici kada smo pobijedili sa 5:2. Mislim da je tada Ćiro Blažević vodio vašu ekipu. Bila je to sjajna utakmica, iako rezultat govori da smo bili ubjedljivi. Igrao se dobar nogomet, a mi smo bili posebno raspoloženi u toj utakmici. Isto tako, sjećam se tih kvalifikacija i utakmice u Španiji, kada smo golom Davida Ville iz mrtvog ugla jedva pobijedili 1:0. Bile su to teške i veoma zanimljive utakmice protiv vaše reprezentacije", kaže Capdevila.

Za kraj se osvrnuo na trenutnu reprezentaciju BiH i njezine igre u kvalifikacijama.

"Pratim kvalifikacije i vašu reprezentaciju. Igrali ste na Svjetskom prvenstvu dobro, ali niste imali sreće. Ipak, za prvi nastup na velikom takmičenju, može se kazati da niste razočarali. Ove kvalifikacije ste počeli loše, bilo je dosta kikseva, ali ekipa koja u svojim redovima ima Begovića, Spahića, Pjanića i Džeku mora i može mnogo više. Sigurno je da imate sjajnu generaciju nogometaša i vjerujem da ćete se plasirati na Evropsko prvenstvo u Francuskoj", kazao je za kraj razgovora za SportSport.ba Joan Capdevila.

Joan Capdevila rođen 03.02.1978. godine u španskoj Tarregi, gdje je 1996. godine počeo svoju karijeru, nakon toga nastupao je za Espanyol, Atletico Madrid, Deportivo La Corunu, Vilarreal, Benficu i NorthEast United. 

U 15 sezona u španskoj La Ligi odigrao je preko 500 utakmica. U dresu reprezentacije odigrao je 60 utakmica za seniorsku ekipu, te 13 za mladu selekciju Španije. Osvojio je 2008. godine Evropsko prvenstvo, a 2010. godine i Svjetsko u dresu reprezentacije Španije. Kada je u pitanju klupski nogomet, Capdevila ima osvojenu titulu prvaka Portugala s ekipom Benfice u sezoni 2011/12.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.