Queiroz poludio na pitanje novinara: "Koliko ćeš mi platiti da ti dam odgovor na to pitanje?"
Carlos Queiroz novinaru poručio da mu ne stavlja u usta riječi koje on sam nije rekao

Selektor Irana upitan o represiji nad iranskim ženama

Queiroz poludio na pitanje novinara: "Koliko ćeš mi platiti da ti dam odgovor na to pitanje?"

Edmir Škorić

"Iranski nogometaši mogu se slobodno pridružiti protestima koji zahvataju njihovu zemlju zbog prava žena dok igraju na Svjetskom prvenstvu u Kataru, ali to moraju učiniti u skladu s pravilima turnira", rekao je selektor reprezentacije Carlos Queiroz u utorak.

Tokom posljednja dva mjeseca zbog velikih protesta u Iranu izazvanih smrću 22-godišnje Kurdkinje Mahse Amini od strane ubijene su 344 osobe, dok ih je 15.280 uhapšeno.

Iranski igrači prekrili su na dresovima grb reprezentacije kada su igrali dvije pripremne utakmice u septembru, što je protumačeno kao znak podrške protestantima.

No, posljednjih su dana žestoko kritikovani na Twitteru zbog sastanka s iranskim čelnicima prije odlaska u Dohu, gdje su u utorak prvi put trenirali i gdje će boraviti do početka Mundijala.

"Igrači mogu slobodno protestvovati kao što bi mogli da su iz bilo koje druge zemlje sve dok je to u skladu s pravilima Svjetskog prvenstva i u duhu igre", rekao je Queiroz na konferenciji za novinare.

"Ali možete se izraziti i na terenu u nogometnoj igri i igrači imaju samo jednu stvar na umu, a to je da se bore za plasman u drugi krug", rekao je Portugalac.

Oglasi

Queiroz je engleskim novinarima rekao: "Iran je isti kao vaša zemlja. Slijedi duh igre i Fifine zakone. Tako se izražavaš u nogometu. To je dio načina na koji se izražavate u nogometu. Svako ima pravo izraziti se. Vi dečki savijate koljena u igrama. Neki se ljudi slažu, neki se ne slažu s tim, a Iran je potpuno isti".

Queiroz je upitan i je li ponosan što je trener zemlje koja je potiskivala žene te je u napetoj replici upitao novinara koliko bi mu platio da odgovori na pitanje.

"Koliko me plaćate da vam odgoorim na to pitanje? Razgovaraj sa svojim šefom i daj mi svoj odgovor. Ne stavljaj mi u usta riječi koje ne govorim. Pitam koliko novca da odgovorim".

Selektor Irana je rekao da su si iranski igrači postavili cilj doći do drugog kruga, unatoč tome što su u teškoj grupi B s Engleskom, Walesom i Sjedinjenim Državama. Počinju protiv Engleske na stadionu Khalifa International u ponedjeljak.

Iran u svojih pet prethodnih finala Svjetskog prvenstva nije uspio doći do drugog kruga. "Oni ne samo da žele biti dio povijesti, već i stvarati povijest", dodao je Queiroz.

Odbio je odgovoriti na pitanja o trenutnom ćorsokaku između Cristiana Ronalda i Manchester Uniteda. Upravo je Queiroz 2003. godine preporučio klubu da potpiše tada tinejdžera Ronalda, a također ga je trenirao u njegovom drugom mandatu kao selektor Portugala.

Queiroz, koji je vodio Iran na posljednja četiri Svjetska prvenstva, rekao je kako osjeća da se Engleska koja je izvan forme može pobijediti, ali se mora i poštovati. "Malo je ekipa koje mogu učiniti ono što su one učinili u svojoj zadnjoj utakmici protiv Njemačke," rekao je Portugalac.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Tada je, podsjećamo, u meču Lige nacija u septembru na Wembleyju Engleska gubila s 0:2 od Njemačke, a duel je završen rezultatom 3:3.

U ponedjeljak, dakle, Iran protiv Engleske traži malo čudo, a kvote za ovaj zanimljiv duel na Mundijalu možete pronaći OVDJE, na sajtu Volcanobet kladionice.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi