Ukrajinci su FIFA-i uputili zvanično pismo, sve što žele je da se Iran izbaci sa Svjetskog prvenstva

Smatraju da su prešli sve granice

Ukrajinci su FIFA-i uputili zvanično pismo, sve što žele je da se Iran izbaci sa Svjetskog prvenstva

E. Škorić

Izvršni odbor Ukrajinskog fudbalskog saveza službeno je pozvao FIFA-u da isključi Iran sa Svjetskog prvenstva u Kataru, a to nije prvi takav apel krovnoj kući svjetskog fudbala.

Pitanje izbacivanja Irana sa Svjetskog prvenstva Englezi su već ranije pokrenuli. Tamošnji savez podnio je odgovarajuću prijavu FIFA-i, koja se još nije oglasila po tom pitanju i nije poduzela nikakve korake protiv iranske reprezentacije.

Svoj zaključak Englezi su argumentovali političkom situacijom u zemlji i kršenjem ljudskih prava. Val protuvladinih protesta traje već nekoliko sedmica, počevši od ubistva Mahse Aminija od strane vjerske policije zbog "neprikladnog pokrivala za glavu".

Žene u Iranu su u znak protesta počele skidati hidžab, ali su se veće grupe ljudi pridružile demonstracijama koje su prerasle u proteste protiv iranskih vlasti.

Sky Skoprts objavio je da je Ukrajina također apelirala na FIFA-u da isključi Iran sa Svjetskog prvenstva u Kataru. Uz razloge koje su naveli Englezi, Ukrajinci ističu i vojnu saradnju Irana i Rusije. Nedavno su zabilježeni napadi dronovima iranske proizvodnje koje Rusija koristi tokom invazije na Ukrajinu. Osim toga, Iranci obučavaju rusku vojsku za korištenje njihovih bespilotnih letjelica.

"Dok se iranski čelnici zabavljaju gledajući svoju reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu, Ukrajince će ubijati iranske bespilotne letjelice i rakete", rekao je prije nekoliko dana Sergej Palkin, predsjednik Šahtara iz Donjecka. Predsjednik ukrajinskog saveza Andriy Pawelko također je pozvao da se Iran isključi.

Ukrajinski fudbalski savez je u svojoj prijavi naglasio da navedeni događaji krše statut FIFA-e.

Svjetska federacija nije odgovorila na zahtjeve Britanaca i Ukrajinaca. Nije poznato hoće li se uopće fokusirati na isključivanje Irana. No, sličnim posljedicama prijeti još jednoj reprezentaciji, Tunisu. FIFA je objavila da se tamošnje vlasti miješaju u aktivnosti fudbalskog saveza i njegova unutrašnja pitanja.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru počinje 20. novembra. Iran će igrati u grupi B protiv Engleske, SAD-a i Walesa, a Tunis će igrati u grupi B protiv Francuske, Danske i Australije.

Vremena do početka Mundijala ostalo je jako malo, svega 20 dana, pa je zaista teško očekivati od FIFA-e da uradi neku radikalnu stvar i da na adekvatan način kazni Iran.

Top Komentari

Zulfikar
Postali su providni davnih dana. Onaj njhov sto glumi komandosa u zelenj majici svako malo. ”zahtjeva “ milijarde dolara pomoci u kešu I naoruzanju. Njima milijarde u naoruzanju a nama embargo tokom agresije.
10 2
Mostarac94
Ovi u sred rata stignu o fudbalu srat
8 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi