Castroneves po treći put
Brazilac proslavlja pobjedu

Brazilac iz suda na postolje

Castroneves po treći put

M. Maksimović

Brazilac Hélio Castroneves pobjednik je 93. izdanja najveće automobilističke utrke na svijetu, utrke
500 milja Indianapolisa koja je vožena protekle nedelje.  Vozač Penske Racing Teama je slavio ispred Dana Wheldona iz ekipe Panthera, čovjeka koji je na ovoj utrci slavio 2005. godine, dok je treća bila Danica Patrick koja vozi za Andretti Green Team.

Hélio Castroneves je je još ranije slavio na ovoj prestižnoj utrci, dvije godine zaredom 2001.i 2002. godine, a do sada je ukupno ostvario 14. pobjeda, prošle godine je završio na drugom mjestu ukupnog poretka, kao i šest godina ranije.

Po završetku prošle sezone Castroneves se našao na sudu, a prije samo pet sedmica su odbačene optužbe za utaju poreza. Za vrijeme ovog procesa, Brazilac je bio pod suspenzijom i nije mogao nastupiti, međutim vratio se u najboljem trenutku. Do svoje treće pobjede Castroneves je stigao iskrostivši odlazak u boks svog kolege iz ekipe Ryana Briscoea.

Odličan posao je napravio Dan Wheldon koji je na kraju sa 18. startne pozicije stigao do drugog mjesta Danica Patrick je u svom petom nastupu na ovoj utrci stigla do trećeg mjesta te je tako postala prva žena koja se uspjela plasirati na postolje u legendarnoj utrci.

Hélio Castroneves je trećom pobjedom ušao u društvo Lousa Meyera, Mauri Rosea, Johnnya Rutheforda, Wilburna Shawua i Bobbya Unsera. Za sada su na četiri pobjede A.J.Foyt, Ricka Mearsa i Al Unsera.

Pogledajte posljednja tri kruga utrke:

Pogledajte par vratolomija sa ovogodišnjeg izdanja 500 milja Indianapolisa: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.