Ceca na slobodi

Na transferima igrača uzela milione

Ceca na slobodi

M. Maksimović

Svetlana Ceca Ražnatović je ponovo slobodna. Bivša ''gazdarica'' FK Obilić je odslužila osmomjesečnu kaznu kučnog pritvora zbog malverzacija sa transferima ovog kluba.

Još ranije je Ceca priznala krivicu pa je u nagodbi sa tužilaštvom Srbije dobila godinu dana kućnog pritvora i novčanu kaznu u visini od 1.500.000 eura. Pjevačica je u kućnom pritvoru provela osam mjeseci jer joj je u kaznu od godinu dana zatvora bilo uračunato vrijeme koje je provela u pritvoru nakon hapšenja u akciji "Sablja" 2003.godine.

Prema optužnici Ceca Ražnatović se teretila da je od transfera igrača prisvojila četiri miliona maraka i tri pol miliona dolara. Igrači Obilića su prodavani, dok je u poslovnim knjigama ostalo zapisano da su iz Obilića otišli bez obeštećenja. Podsjećamo na sporne transfere:

Od prodaje Miroslava Savića grčkom Arisu. Njegov menadžer Darko Šušnjar predao je Ražnatovićevoj na ruke 720.000 maraka, nakon što je uzeo svoju proviziju od 80.000.

Od prodaje Saše Vicikneza i Zorana Rankovića kineskom Šangaju, što nije evidentirano u knjigovodstvu Oblilića. Ražnatovićevoj je isti menadžer predao na ruke 360.000 dolara, a za sebe zadržao opet deset posto - 40.000 dolara.

Od prodaje Dragana Šarca klubu Austrija u istoimenoj zemlji uplaćeno je na račun menadžera Šušnjara 1.750.000 maraka. Sa tog računa igraču je isplaćeno 250.000 maraka, a Austriji je po prethodnom dogovoru vraćeno 500.000. Zatim je, kako se navodi, Šušnjar podigao 1.000.000, ostatak od 900.000 uplatio je na kiparski račun Lidije Veličković-Ocokoljić, koja je podigla novac i predala ga sestri.

Prodaja igrača Vladice Ćurčića i Seada Salahovića Alaniji iz Rusije, za 220.000 dolara, nije evidentirana u knjigovodstvu Obilića, navodi se u optužnici. Od te prodaje 120.000 dolara je uplaćeno na račun Radoslava Bebića koji je novac podigao i predao ga Lidiji Veličković, a ona svojoj sestri.

U prodaju Nikole Lazetića turskom Fenerbahčeu za šest miliona maraka bila je uključena i Stanislava Čočorovski, kuma Željka Ražnatovića Arkana, koja je novembra ove godine okrivljena u Makedoniji za krijumčarenje pola tone kokaina. Prema navodima optužnice, od šest miliona jedan je vraćen turskom klubu, a na račun posrednice Čočorovski uplaćeno je 4.300.000 maraka. Sa njenog računa na račun Obilića je prebačeno dva miliona, a 2,3 miliona je uplaćeno na račun Lidije Veličković u Segedinu.

Ražnatovićeva sestra je sa svog računa namirila ranije podignut kredit kod "Komercijalne banke“ u iznosu od 1.260.000 maraka. Stanislava Čočorovska je bila umješana i u prodaju Milorada Koraća i Saše Kovačevića turskom Erzurumsportu 9. avgusta 2000. Na njen račun u Turskoj uplaćeno je 750.000 maraka. Od tog transfera 100.000 je samo uplaćeno na račun Obilića.

Od prodaje Milana Obradovića moskovskoj Lokomotivi 2. jula 2001. dobijeno je tri miliona dolara, ali novac nije legao na račun Obilića. Prema navodima optužnice, 250.000 je sa privatnog računa podigao Jovan Dimitrijević, tadašnji sportski direktor Obilića, i predao ga Lidiji Veličković, dok je ostatak uplaćivan na račune brojnih privatnih firmi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.