Čehinje bez šansi protiv Ruskinja

Prvi finalist EP-a za žene, Rusija

Čehinje bez šansi protiv Ruskinja

Nakon polufinalne pobjede Ruskinja nad Čehinjama (85:53) na Eurobasketu u Poljskoj, Zbornaji je ostalo još samo da sačeka ishod drugog polufinala i da se nada da će u njemu pobijediti Francuska, ista ona Francuska koja je Rusiju porazila u finalu prijašnjeg šampionata u Rigi prije dvije godine. Nije nikakva tajna da je selekcija Rusije u Poljsku došla po zlato, ali i po osvetu...

Međutim, vratimo se mi na prvo polufinale između Rusije i Češke. Odlično tempirana forma "ruskog stroja" koji je samo na početku prvenstva znao malo zatajiti naprosto je sve nade Češke za finalom poništio u samom startu ovoga susreta. Samo u prvoj četvrtini košarkaški sastav iz Češke je pružio kakav takav otpor (22:18). U drugoj četvrtini (17:8) se već vidjelo ko je gazda u ovom polufinalu. Treća četvrtina (22:17) pokazala je da Ruskinje definitivno igraju fenomenalnu završnicu ovog šampionata. U četvrtoj (24:10) sve je bilo gotovo i rješeno.

Baš kao u četvrtfinalu protiv Latvije opet su četiri Ruskinje išle preko 10 poena. Danilochkina, zar ste i sumnjali, opet najbolja sa 18 postignutih koševa, Sapova 16, Korstin 11, baš koliko i Stepanova koja je dodalo još 8 skokova. Kod poraženih istakle su se tek Burgrova i Kulichova sa 10 poena.

Češka se sa 18 tehničkih grešaka ničemu boljem nije niti mogla nadati. Pogotovo, ako uzmemo u obzir da je Rusija u ovom susretu imala 9 ukradenih lopti naspram tek dvije svojih suparnica. Kada je u pitanju sraz igračica sa klupe, tu se tek vidjela sva širina i jačina prvog finaliste Eurobasketa u Poljskoj jer je rezultat bio 39:18 za klupu na kojoj su sjedile Ruskinje.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.